Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ekonomika prejavila značnú odolnosť, zraniteľným miestom sú verejné financie, uviedla NBS

25.07.2024, 15:14
Autor:
TASRTASR
  • NBS pripomenula, že podľa najnovšej správy Európskej komisie vzrastú v roku 2070 Slovensku výdavky súvisiace so starnutím populácie.
  • Približne polovica tohto nárastu budú samotné dôchodky.

Slovenská ekonomika prejavila značnú odolnosť voči negatívnym šokom spôsobeným pandémiou a vojnou na Ukrajine, ako aj súvisiacou energetickou krízou. Naopak, jej zraniteľným miestom naďalej ostávajú verejné financie. Poukázala na to Národná banka Slovenska (NBS) v tohtoročnom vydaní publikácie venovanej štrukturálnym výzvam pre ekonomiku.

image

Kríza zmenila kurz investícií. Slováci volia pri jednom z top bankových produktov stratégiu istoty

"Krízový vývoj si vyžiadal zavedenie viacerých podporných schém financovaných či už z domácich verejných zdrojov, alebo z rozpočtu Európskej únie (EÚ) a viedol k nárastu rizík v oblasti verejných financií. Indikátor S2 od Európskej komisie napriek miernemu medziročnému zlepšeniu naďalej indikuje najvyššie riziko dlhovej udržateľnosti v EÚ," upozornila centrálna banka.

Výdavky Slovenska vzrastú

Spomenutý indikátor sleduje nutnosť úpravy hospodárenia verejných financií pre zvládnutie verejného dlhu krajiny v budúcnosti. Za Slovensko je tvorený najmä dvoma faktormi - vysokým súčasným deficitom verejných financií a vysokými očakávanými nákladmi spojenými so starnutím populácie.

image

Koľkých rokov sa môžeme dožiť? Čo hovoria odborníci a štúdie o predlžovaní života

NBS pripomenula, že podľa najnovšej správy Európskej komisie vzrastú v roku 2070 výdavky Slovenska súvisiace so starnutím populácie oproti súčasnosti o 6,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) ročne, čo znamená tretiu najhoršiu pozíciu z členských krajín únie.

Približne polovica tohto nárastu bude tvorená výdavkami na samotné dôchodky, druhú polovicu tvoria najmä vyššie výdavky na zdravotnú a dlhodobú starostlivosť.

Udržateľnosť verejných financií pritom podľa NBS nie je vzdialená téma, ktorá sa prejaví až v budúcnosti, ale prvé náznaky vidíme už v súčasnosti.

Sociálna poisťovňa dlhodobo v deficite

Hospodárenie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne je dlhodobo deficitné a potrebuje financovanie zo štátneho rozpočtu. "Kým v predcovidových rokoch 2015 - 2019 to bolo priemerne ročne menej ako 300 miliónov eur, počas pandémie táto úroveň vyskočila na bezmála 800 miliónov eur," vyčíslila banka s tým, že schválený rozpočet uvažuje dokonca s viac ako dvojnásobnou hodnotou.

image

Kto má nárok na vdovský dôchodok a v akej výške ho dostanete? (+ príklady)

Deficit dôchodkového systému tak bude v najbližších rokoch tvoriť viac ako 20 percent celkového schodku verejných financií.

Keď sa deficitné hospodárenie Sociálnej poisťovne, ktoré bude v najbližšom období predstavovať podľa odhadov NBS približne 1,5 percenta HDP, navýši o dodatočné náklady vyvolané starnutím populácie, môže tento deficit bez navýšenia príjmov za poistné dosiahnuť v budúcnosti až 7,5 percenta HDP.

image

Do druhého piliera na Slovensku nevstupujú iba Slováci, poisťovňa eviduje viac ako sto občanov z iných krajín

"Naša ekonomika tak stojí pred zásadnou výzvou ozdraviť verejné financie a zastabilizovať rast dlhu v strednodobom horizonte a zároveň sa pripraviť na budúce fiškálne náklady starnúceho obyvateľstva," avizovala NBS.

01 - Modified: 2024-09-07 17:15:26 - Feat.: - Title: O miesto v parlamente sa usilujú štyri nové politické strany 02 - Modified: 2024-09-07 13:39:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku by sa mohlo konať vojenské cvičenie. Zúčastniť by sa ho mali aj Španieli 03 - Modified: 2024-09-06 18:34:15 - Feat.: - Title: Neznášam Čechov a Slovákov, teraz sa mstím. Anonym vysvetľuje, prečo hrozí bombovými útokmi na školách 04 - Modified: 2024-09-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa raz Slováci o dôchodky medzi sebou pobijú 05 - Modified: 2024-09-06 13:59:02 - Feat.: - Title: Slovensko a Chorvátsko majú dobré bilaterálne vzťahy, vyhlásil Blanár
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:21