Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi ohlásil na tlačovej konferencii zmeny v prijímaní zamestnancov v gastronomickom sektore.
V gastrosektore podľa ministra chýba najmenej 10-tisíc zamestnancov, preto ministerstvo cestovného ruchu a športu prináša podľa jeho slov nové opatrenia, ako pohnúť túto oblasť na Slovensku vpred.
Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný zas hovorí o "extrémnej situácii" v gastrosektore. Problém vidí v potrebnom vzdelaní zamestnancov, najmä v lete počas brigádickej sezóny.
Keketi predstavil riešenia, napríklad zrušenie plošnej povinnosti na získanie osvedčenia na odbornú spôsobilosť pre zamestnancov. Táto povinnosť by ostala len pre Fyzické osoby - podnikateľov a vedúcich zamestnancov a prevádzkárov. Povinnosť majú v súčasnosti všetci zamestnanci, ktorí nemajú príslušné vzdelanie v gastronómii.
Podľa v súčasnosti platných pravidiel totiž zamestnanci, ktorí chcú pracovať v kuchyni či obsluhe a nemajú príslušné vzdelanie, musia absolvovať povinný kurz a získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti.
Ďalším bodom je prenesenie zodpovednosti o zaškolení o "hygienickom minime" na prevádzkovateľov a majiteľov.
"Týmto návrhom chceme zrušiť plošnú povinnosť získať osvedčenie na odbornú spôsobilosť a preniesť túto povinnosť na prevádzkovateľa, či už reštaurácie alebo iného zariadenia. Ak je to fyzická osoba - podnikateľ, ktorý pracuje samostatne, bude musieť mať aj naďalej toto osvedčenie. V prípade zamestnávateľa, ktorý má zamestnancov, tak aspoň jeden vedúci zamestnanec musí mať takéto osvedčenie," priblížil štátny tajomník rezortu Marek Harbuľák.
"Vypočuli sme problémy, ktoré má gastrosektor a prišli sme s rýchlym a efektívnym riešením. Naším cieľom je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov. Vďaka tejto zmene si ľudia ľahšie nájdu prácu, podnikatelia zasa zamestnancov," doplnil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.