Zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu na internete je riešené aj v slovenskom autorskom zákone. FOTO: Profimedia.cz
StoryEditor

Každý piaty Slovák sa priznáva k prirátstvu na internete, vyše 20 percent sťahuje denne

06.08.2024, 11:28
Autor:
TASRTASR
  • Aspoň jednu službu na vyžiadanie si v tomto roku platí 47 percent Slovákov.
  • K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa podľa prieskumu priznáva takmer 20 percent obyvateľov.

K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa priznáva takmer 20 percent obyvateľov Slovenska. Spoločnosti, ktoré na obsah majú zakúpené licencie alebo ho vyrábajú, tak prichádzajú o obrovské sumy peňazí.

image

Streaming ohrozuje pirátstvo. Dá sa proti nemu bojovať?

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CreditCall, ktorý vypracovala agentúra Neuropea pre Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) na vzorke tisíc respondentov.

Ľudia sa nie vždy priznávajú

"Predpokladáme, že v realite môže byť toto číslo ešte vyššie, ľudia sa totiž k týmto aktivitám nie vždy priznávajú. Dostupnosť pirátskeho obsahu na internete nielenže výrazne sťažuje prácu domácich tvorcov, ktorí už aj tak musia pri tvorbe bojovať s nedostatkom financií, ale toto vedomé porušovanie autorských práv následne aj zdražuje služby platiacim divákom a diváčkam," uviedla riaditeľka právneho oddelenia skupiny Markíza Lucia Tandlich.

image

Riskantné či nelegálne správanie sa mladých na internete. Trolling, sexting a pornografia sú pre nich úplne bežné

Aspoň jednu službu na vyžiadanie si v tomto roku platí 47 percent Slovákov. K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa podľa prieskumu priznáva takmer 20 percent obyvateľov.

Využívajú rôzne spôsoby

Až 10,63 percenta respondentov sa v prieskume vyjadrilo, že obsah z internetu získavajú kombináciou oboch spôsobov, a takmer deväť percent opýtaných potvrdilo, že filmy, seriály či hudbu získavajú výhradne z pirátskych zdrojov.

Z 56,17 percenta obyvateľov Slovenska, ktorí podľa prieskumu pozerajú alebo sťahujú obsah z online platforiem, to 48,39 percenta z nich robí aspoň raz za týždeň a 23,21 percenta denne.

image

Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ

"Je dôležité si uvedomiť, že uvedeným prístupom môžete v konečnom dôsledku poškodiť aj samých seba tým, že si podobný obsah možno nabudúce už nebudete môcť pozrieť, pretože napríklad už vôbec nevznikne. Našťastie sa zdá, že si to čoraz viac divákov aj uvedomuje," podotkla Tandlich.

ATVS pripomenula, že zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu na internete je riešené aj v slovenskom autorskom zákone. Od 24. júla tohto roka je zároveň účinná novela zákona o mediálnych službách, ktorou sa Rada pre mediálne služby stala národným koordinátorom digitálnych služieb regulovaných európskym nariadením o digitálnych službách.

01 - Modified: 2024-09-05 12:22:34 - Feat.: - Title: Izolovaný kmeň v Amazónii prvýkrát vyskúšal internet. Od základov sa im zmenil život, takto teraz vyzerá ich svet 02 - Modified: 2024-08-21 06:00:00 - Feat.: - Title: Omrzela ťa domovina? Toto je päť lacných miest na život, kde nájom stojí pár stoviek a byty ako na východe Slovenska 03 - Modified: 2024-08-20 07:35:24 - Feat.: - Title: GALÉRIA Woody z Toy Story vyrástol či Nočná mora zo Šíravy. Internet reaguje na incident Štefana Kuffu 04 - Modified: 2024-08-13 05:36:32 - Feat.: - Title: Ruskú Kamčatku trápi rozsiahly výpadok internetu 05 - Modified: 2024-08-12 08:50:44 - Feat.: - Title: Slováci majú dostatočný priestor na investície, uprednostňujú však hazard, upozornik odborník
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 20:01