Národná banka Slovenska. FOTO: archív HN
StoryEditor

Slovenské banky idú s trendmi. Okrem využívania AI dbajú aj na ekológiu

06.08.2024, 12:17
Autor:
TASRTASR
  • Banky podľa analýzy digitalizáciu používajú aj na zefektívňovanie vlastnej prevádzky.
  • Robotizujú rutinné činnosti a používajú menej papiera.

Trendom na slovenskom bankovom trhu je aktuálne využívanie umelej inteligencie (AI), ako aj digitálnych riešení. Banky taktiež reagujú na zvýšený dopyt po ekologicky a spoločensky zodpovedných riešeniach. Vyplýva to z analýzy Bankový prehľad 2024 od technologickej spoločnosti Softec.

image

Slovenská ekonomika rástla. Ovplyvnená však môže byť hroziacou recesiou, upozorňuje analytik

Využitie neurónových sietí a veľkých jazykových modelov umožňuje podľa nej bankám rozšíriť pôsobnosť chatbotov a zlepšiť zákaznícku podporu. "Umelá inteligencia tiež asistuje pri výbere nových zamestnancov a testovaní pripravovaných riešení," dodal riaditeľ divízie telekomunikácií a bankových systémov spoločnosti Martin Petriščák.

Vlani AI využívalo asi 20 percent trhu, priestor na rozvoj je teda podľa spoločnosti veľký.

Pomoc AI pri overovaní

Digitalizácia podľa nej tvorí až 30 percent komunikácie bánk a digitálnu integráciu využíva 70 percent bánk. Tieto nástroje využívajú napríklad na overenie identity a podpisovanie dokumentov. "Banky tiež digitalizujú platobné karty, čím zvyšujú bezpečnosť a zabraňujú strate kariet," dodala technologická spoločnosť.

image

Kamenický: Napriek bankovej dani sa bankám naďalej darí, vyplakávajú zbytočne

Jednou z najčastejšie komunikovaných tém, ktoré priamo nesúvisia s digitalizáciou, je zavádzanie štandardov týkajúcich sa ekológie, udržateľnosti, sociálnej a korporátnej zodpovednosti (ESG). Petriščák predpokladá, že v blízkej budúcnosti bude týchto tém pribúdať.

Namiesto ruky, robot

Banky podľa analýzy digitalizáciu používajú aj na zefektívňovanie vlastnej prevádzky. Robotizujú rutinné činnosti a používajú menej papiera. Technológia tiež podľa nej nahrádza ľudskú prácu.

image

Bankám na Slovensku v prvom polroku klesol zisk o tri percentá. Negatívny vplyv mala najmä inflácia

"V minulosti bolo bežné, že každý úver manuálne posudzoval rizikový manažér banky. V súčasnosti dokážu až 70 percent úverových prípadov posudzovať automatické systémy. Finančné inštitúcie sú tiež schopné automaticky posudzovať rizikový profil klienta," vysvetlila spoločnosť.

Nevyhnutnosťou je podľa analýzy aj kyberbezpečnosť, keďže počet útokov na banky neustále rastie. V budúcnosti preto budú zvyšovať investície do digitálnej bezpečnosti. Viac peňazí pôjde podľa spoločnosti najmä do penetračných testov, ale aj do zvýšenia bezpečnosti dát.

01 - Modified: 2024-09-27 07:17:23 - Feat.: - Title: Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila, dole ju ťahajú spotrebitelia a priemysel 02 - Modified: 2024-09-25 13:13:57 - Feat.: - Title: Čo Slovákom bráni správať sa ekologicky? Jednou z najčastejších bariér je tokenizmus, zistili vedci 03 - Modified: 2024-09-25 08:34:51 - Feat.: - Title: Ján Figeľ: Európa bez inovácií neprežije. Máme lídrov, no treba začať niečo robiť 04 - Modified: 2024-09-24 14:11:47 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Vízia von der Leyenovej. Green Deal inak, zvyšok sú prázdne slová 05 - Modified: 2024-09-24 08:44:35 - Feat.: - Title: Vnímanie pachov je zložité. Vedcom má pomôcť rozlúštiť záhadu AI
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2024 21:26