Budova Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mierny rast inflácie by nemal ovplyvniť znižovanie sadzieb centrálnej banky

06.08.2024, 16:22
Autor:
TASRTASR
  • Väčší impulz pre rast spotrebiteľskej inflácie by mal prísť v januári.
  • Mala by sa upraviť aj cena energií pre domácnosti.

Inflácia v eurozóne mierne rástla, pričom v medziročnom porovnaní vzrástla z júnovej úrovne 2,5 percenta na 2,6 percenta v júli. Na Slovensku bol rozdiel výraznejší a oproti júnovej medziročnej hodnote 2,4 percenta stúpla minulomesačná inflácia na 2,9 percenta.

Napriek júlovému rastu miery inflácie sa očakáva uvoľňovanie monetárnej politiky Európskou centrálnou bankou (ECB). Túto prognózu podporuje aj aktuálny vývoj na americkom trhu, uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

image

Cenové šoky v prípade plynu majú čoraz väčší vplyv na infláciu v eurozóne, ukázal prieskum ECB

"Celkovo možno očakávať, že cesta k dosiahnutiu cieľovej úrovne inflácie dve percentá v eurozóne bude dlhšia, čo naznačila už aj júnová prognóza ECB. Aj po júnovom znížení sadzieb ostáva monetárna politika utiahnutá a ďalšie kroky budú reagovať na vývoj situácie v nasledujúcich mesiacoch. Pre ECB je kľúčový predpoklad inflácie v horizonte štyroch až šiestich kvartálov, pričom prichádzajúce dáta model len dopĺňajú a zlepšujú jeho odhad. Júlový rast medziročnej inflácie by tak pre ECB nemusel predstavovať zásadný problém," uviedol odborník.

image

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa takmer zastavil, hlboký pokles zaznamenala výroba

Zvýšenie medziročnej inflácie v minulom mesiaci by nemalo ovplyvniť znižovanie sadzieb centrálnej banky v tom nasledujúcom. Do konca roka nastanú podľa analytika ešte dva zníženia na celkovej úrovni 0,5 percenta, pričom ECB by mala sadzby znižovať postupne a predvídateľne. K najbližšiemu zníženiu by malo podľa expertov s 95-percentnou pravdepodobnosťou dôjsť v septembri.

Rast medziročnej úrovne slovenskej inflácie na 2,9 percenta experti očakávali a jej hodnota v nasledujúcich mesiacoch by mala vykazovať podobnú hodnotu. Na rozdiel od minulého roka, keď vysoké úrovne inflácie spôsobili rastúce ceny energií a následne ovplyvnené ceny potravín, v tomto roku jej rast spôsobujú najmä ceny tovarov a služieb.

image

Získajte až 10-tisíc eur. Čas na požiadanie však máte už len do konca augusta

Väčší impulz pre rast spotrebiteľskej inflácie by mal prísť v januári spolu s pravidelnou úpravou cien energií pre domácnosti. V budúcom roku by tak malo by tak dôjsť k priemernému rastu inflácie na úrovni približne 3,5 percenta, teda asi o pol percenta viac ako v tomto roku.

01 - Modified: 2024-09-19 12:17:39 - Feat.: - Title: Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli výrazne klesol 02 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 03 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia služieb robí vrásky ECB 04 - Modified: 2024-09-18 13:52:39 - Feat.: - Title: Inflácia v eurozóne nie je tam, kde by ju Európska centrálna banka chcela mať, tvrdí šéf Bundesbank 05 - Modified: 2024-09-18 09:42:17 - Feat.: - Title: Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla, najvyššiu zaznamenalo Rumunsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 02:05