Na podporu inštalácií je v projekte Zelená domácnostiam financovanom z Programu Slovensko vyčlenených 107,7 milióna eur. FOTO: TASR/Edmund Örzsik
StoryEditor

O poukážky z projektu Zelená domácnostiam je veľký záujem. Ľudí lákajú najmä fotovoltické panely

08.08.2024, 11:40
Autor:
TASRTASR
  • Rezort hospodárstva zároveň pripomenul, že na inštaláciu zariadení majú domácnosti 90 dní od vydania poukážky.
  • O vydanie môžu naďalej žiadať prostredníctvom elektronického formulára.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci projektu Zelená domácnostiam vydala na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) už viac ako 14 200 poukážok v celkovej hodnote viac ako 40 miliónov eur.

Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo hospodárstva. Aktiváciu a vydávanie poukážok v novom kole projektu spustila SIEA v polovici júla.

Projekt mal hladký rozbeh

"Opatrenia, ktoré sme urobili pre hladký nábeh systému, sa ukázali ako opodstatnené a dostatočné a počas prvých dní po spustení systému sme nezaznamenali žiadne komplikácie technického charakteru. Som rada, že tento projekt sa rozbehol a ľudia môžu získať príspevok od štátu na moderné energetické zariadenia," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

image

SIEA spúšťa aktiváciu a vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam

Aktivácia žiadostí o príspevok na zakúpenie a inštaláciu kotlov na biomasu, tepelných čerpadiel, slnečných kolektorov, fotovoltických panelov a veterných turbín bola spustená v polovici júla tohto roka.

Najväčší záujem majú ľudia podľa rezortu o poukážky na fotovoltické panely a tepelné čerpadlá, pričom SIEA doteraz vydala 7383 poukážok na fotovoltické panely a 6055 poukážok na tepelné čerpadlá.

Vyčlenili viac ako stotisíc miliónov eur

Agentúra prijala prvé žiadosti o preplatenie a začala s posudzovaním ich kompletnosti a správnosti. Prvé z poukážok, ktoré môžu pokryť maximálne 50 percent oprávnených nákladov, by mali byť preplatené v nasledujúcich dňoch. Na podporu inštalácií je v projekte Zelená domácnostiam financovanom z Programu Slovensko vyčlenených 107,7 milióna eur.

image

Slovenská inovačná a energetická agentúra bude zabezpečovať štyri projekty na znížienie nákladov na energie

Rezort hospodárstva zároveň pripomenul, že na inštaláciu zariadení majú domácnosti 90 dní od vydania poukážky a žiadosti o ich vydanie môžu naďalej priebežne podávať prostredníctvom elektronického formulára.

image

Ste dôchodca a chcete si nechať nainštalovať slnečné kolektory? Štát vám preplatí až 90 percent nákladov

"Rezort hospodárstva taktiež dáva opakovane do pozornosti, že v treťom kvartáli tohto roka je plánované spustenie nového projektu Zelená solidarita, v ktorom budú môcť nízkopríjmové domácnosti získať poukážky až s 90-percentnou mierou podpory na inštaláciu kotlov na biomasu, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov. Pre tento projekt je alokovaný rozpočet vo výške 30 miliónov eur," priblížilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-09-17 16:01:31 - Feat.: - Title: Tepelné čerpadlá budú oslobodené od poplatkov za využívanie vôd 02 - Modified: 2024-09-17 11:35:26 - Feat.: - Title: Zástupcovia zamestnávateľov diskutovali s rezortom hospodárstva o výzvach slovenského priemyslu 03 - Modified: 2024-08-28 12:00:59 - Feat.: - Title: Saková: Predpokladáme, že cez Ukrajinu bude na Slovensko plyn naďalej prúdiť 04 - Modified: 2024-08-28 09:35:59 - Feat.: - Title: Dohoda medzi Slovenskom a Uzbekistanom by mala prispieť k hospodárskej spolupráci 05 - Modified: 2024-08-26 14:01:36 - Feat.: - Title: Saková vidí Čínu ako inovačného lídra, v rebríčku nie je ani v top desiatke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 18:36