Slovenský priemysel sa v júni opäť dostal do červených čísiel. Zdroj: ŠÚ SR
StoryEditor

Priemyselná produkcia sa v júni dostala do červených čísel. Najväčší prepad mala strojárska výroba

09.08.2024, 10:04
Autor:
TASRTASR
  • Vyššiemu prepadu zabránil takmer 31-percentný rast v dodávke elektriny a plynu a 10,5-percentné navýšenie vo výrobe elektrických zariadení.
  • Z priemyselných odvetví bol najvýznamnejší pokles vo výrobe kovov.

Slovenský priemysel sa v júni opäť dostal do červených čísiel, keď do mínusu ho ťahala väčšina kľúčových odvetví.

Priemyselná produkcia medziročne poklesla o 2,4 percenta, keď prepad vo výrobe strojov, kovov a dopravných prostriedkov nevyrovnal ani vyše polovičný medziročný nárast produkcie súvisiacej s energetikou. V piatok o tom na základe predbežných údajov informoval Štatistický úrad.

image

Priemyselná produkcia v máji stagnovala na úrovni minulého roka

"Vývoj priemyslu je od začiatku roka značne rozkolísaný, pokles zaznamenal druhýkrát. Celkovo z 15 sledovaných odvetví zaznamenalo medziročne nižší výkon desať, medzi nimi takmer všetky ťažiskové odvetvia slovenského priemyslu," uviedol Štatistický úrad. Výrazné dvojciferné prepady v júni tohto roka zaznamenala až tretina priemyselných odvetví.      

Poklesla výroba strojov

Najvýznamnejší negatívny vplyv na priemyselnú produkciu v šiestom mesiaci tohto roka mal pokles vo výrobe strojov o 20,5 percenta. Toto odvetvie vykazuje medziročný pokles od začiatku roka, aktuálne bol však najvyšší.

image

Nové objednávky v priemysle v máji medziročne klesli o niečo cez percento, uviedol Štatistický úrad

Nadol ťahalo priemysel aj viac ako deväťpercentné zníženie v jednom z ťažiskových odvetví slovenského priemyslu, vo výrobe kovov. To vykázalo medziročný pokles v tomto roku už piatykrát po sebe.

Po dvoch mesiacoch pomerne vysokého rastu sa dostala do medziročného poklesu aj výroba dopravných prostriedkov, a to o 3,5 percenta.

Záchranca v podobe energetiky

Priemysel od výraznejšieho prepadu zachraňoval vysoký, až vyše 50-percentný nárast výkonu v energetike, teda v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu.

K pozitívnemu vývoju celého priemyslu prispel aj vyše 11-percentný rast v ostatnej výrobe a o takmer desať percent vyššia produkcia vo výrobe chemikálií a chemických produktov.

Oproti máju po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 2,1 percenta.

image

Slovensko sa v posledných rokoch prestalo približovať k priemeru EÚ

Za prvý polrok tohto roka klesla priemyselná produkcia o 0,1 percenta. Nižší výkon ako v rovnakom období minulého roka malo desať z celkovo 15 sledovaných odvetví.

Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, bol najvýznamnejší pokles vo výrobe kovov o 6,4 percenta a o viac ako 11 percent zníženie výroby strojov.

Vyššiemu prepadu zabránil takmer 31-percentný rast v dodávke elektriny a plynu a 10,5-percentné navýšenie vo výrobe elektrických zariadení.

01 - Modified: 2024-09-18 07:33:10 - Feat.: - Title: Medziročná harmonizovaná inflácia v auguste mierne stúpla, ovplyvnili to najmä ceny potravín 02 - Modified: 2024-09-13 08:13:27 - Feat.: - Title: Toto leto objavili Bratislavu Číňania. Čo v hlavnom meste najčastejšie vyhľadávajú zahraniční hostia? 03 - Modified: 2024-09-12 07:55:43 - Feat.: - Title: Tržby v priemysle začali v júli stúpať, v poklese zostali len v stavebníctve 04 - Modified: 2024-09-11 07:37:51 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia sa v júli medziročne znížila. Prepadla najmä nová výstavba 05 - Modified: 2024-09-10 11:26:27 - Feat.: - Title: Ochromí slovenský priemysel bozk čiernej vdovy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 01:22