Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Slovensko podporuje pripravované zmeny, ktoré majú zefektívniť výber DPH, priblížil rezort financií

12.08.2024, 12:38
Autor:
TASRTASR
  • V kontexte colnej reformy sa zavádza pojem "domnelý dovozca".
  • Je to každá osoba zapojená do predaja tovaru na diaľku dovážaného z tretích krajín.

Zefektívnenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), rozšírenie existujúceho zjednodušenia aj boj proti daňovým podvodom pri dovoze tovaru je cieľom návrhu úpravy európskej smernice o DPH.

Slovensko pripravované zmeny podporuje. Vyplýva to z predbežného stanoviska, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo financií.

Ďalšie zmeny v Colnej reforme

Návrh smernice o DPH je súčasťou rozsiahlej a komplexnej reformy colnej únie. "Vzhľadom na prebiehajúcu Colnú reformu, ktorá je v súčasnosti diskutovaná v príslušnej pracovnej skupine Rady Európskej únie, v rámci ktorej sa navrhuje odstránenie prahovej hodnoty 150 eur na oslobodenie od cla, sa zavádzajú ďalšie pravidlá, ktoré nadväzujú na už existujúce pravidlá v elektronickom obchode v oblasti DPH," priblížil rezort financií v predkladacej správe.

image

Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme. Má priniesť zmeny fungovania colných orgánov

V kontexte colnej reformy sa zavádza pojem "domnelý dovozca". Je to každá osoba zapojená do predaja tovaru na diaľku dovážaného z tretích krajín, ktorá je oprávnená využiť zjednodušenie osobitnej úpravy uplatňovania dane pre dovážaný tovar, takzvané jedno kontaktné miesto pri dovoze tovaru (IOSS).

Týmto osobám vznikne pri prijatí platby za objednaný tovar online colný dlh. Spolu s príslušnou úpravou pri DPH sa tak má zjednotiť výber dane aj cla.

Zjednodušenie priznávania DPH

"Z uvedeného dôvodu je zrušenie prahovej hodnoty 150 eur pre využitie zjednodušenia IOSS veľmi podstatné opatrenie, pretože sa podporí cieľ jednej registrácie v rámci Európskej únie, kedy sa výrazne zjednoduší priznávanie a platenie DPH obchodníkmi usadenými, ako aj neusadenými v Európskej únii v rámci IOSS bez ohľadu na hodnotu dovážanej zásielky," priblížilo ministerstvo.

image

Finančná správa cez víkend spustila nový colný informačný systém

Okrem toho sa podľa rezortu financií očakáva, že pravidlá v návrhu smernice o DPH prispejú k zvýšenému výberu tejto dane. Prispieť k tomu má uvedené zjednodušenie, ako aj odstránenie podnetov na podhodnocovanie zásielok dovážaných z tretích krajín, čo doteraz nastavený limit 150 eur do určitej miery umožňuje, doplnil rezort financií.

01 - Modified: 2024-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Sme dve silné jadrové krajiny 02 - Modified: 2024-09-24 17:30:00 - Feat.: - Title: „Berieme iba hotovosť“ už v obchodoch počuť nebudete. Vláda zavádza novú povinnosť pre podnikateľov 03 - Modified: 2024-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Nulové dane a odvody z bonusov nepomôžu 04 - Modified: 2024-09-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Proexportné portfólio eurokomisára Šefčoviča 05 - Modified: 2024-09-23 17:30:00 - Feat.: - Title: Zasadí vláda reťazcom ťažkú ranu? Danko načrtol novú daň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. september 2024 01:26