Rozdiel medzi mzdami na našom území v porovnaní s ostatnými tromi štátmi by sa mohol ešte prehĺbiť z dôvodu vyššej zadlženosti štátu. FOTO: Bsh
StoryEditor

Platy na Slovensku rástli najpomalšie spomedzi všetkých štátov V4, tvrdí analytik

12.08.2024, 16:05
Autor:
TASRTASR
  • Čisté mzdy mali v domácej ekonomike rásť medzi rokmi 2016 a 2023 o 40 percent, zatiaľ čo v ostatných krajinách malo dôjsť k rastu 84 percent až 90 percent.
  • Najvyšší rast hrubej mzdy zaznamenalo Poľsko.

Platy v súkromnej sfére na Slovensku rástli od roku 2016 menej ako polovičným tempom v porovnaní s ostatnými štátmi Vyšehradskej skupiny (V4).

Priemerné slovenské platy v nominálnom vyjadrení síce rástli relatívne dobrým tempom, tento rast bol však zapríčinený najmä valorizáciou platov v štátnej sfére. Informoval o tom v pondelok analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Najvyššie daňové zaťaženie

"Ak vyjadríme daňovo-odvodové zaťaženie ako pomer medzi čistou a superhrubou mzdou, tak z krajín V4 ťaháme za najkratší koniec. Zamestnanci v súkromnej sfére na Slovensku dostanú zo svojej superhrubej mzdy iba 51 percent. V Poľsku je to 57 percent a v Maďarsku 59 percent a v  Česku 61 percent. Možno teda konštatovať, že máme najvyššie daňovo-odvodové zaťaženie z krajín V4," priblížil odborník.

image

Väčšina Slovákov zarobila reálne viac, v dvoch odvetviach si však zamestnanci pohoršili

Čisté mzdy mali v domácej ekonomike rásť medzi rokmi 2016 a 2023 o 40 percent, zatiaľ čo v ostatných krajinách malo dôjsť k rastu 84 percent až 90 percent. Najvyšší rast hrubej mzdy zaznamenalo Poľsko, čistá mzda po zohľadnení daňového zaťaženia dosiahla najvyššiu úroveň v Českej republike.

Pri reálnej výške platov je potrebné podľa analytika zvážiť aj celkovú cenovú hladinu, ktorá bola v Poľsku najvýraznejšie pod priemerom Európskej únie (EÚ), a to na úrovni 66 percent.

Cenová hladina v Česku a na Slovensku bola v porovnaní s Poľskom vyššia, pričom v oboch štátoch dosiahla úroveň 89 percent priemeru Európskej únie. To odzrkadľuje vyššiu kúpyschopnosť poľského obyvateľstva.

Absencia talentov limituje rast ekonomiky

V Poľsku a Maďarsku rástol v sledovanom období výraznejšie aj hrubý domáci produkt (HDP), čím sa ich ekonomiky začali približoval k priemeru EÚ. Slovensko a Česko v tomto raste stagnovali. Demografická zmena, chýbajúci pracovníci a absencia talentov budú náš ekonomický rast ďalej limitovať, avšak napnutý trh práce bude tlačiť na mzdy aj u nás, uviedol Kočiš.

image

Rast miezd v súkromnom sektore sa v júni výrazne spomalil. Najrýchlejšie rástli mzdy v priemysle

Rozdiel medzi mzdami na našom území v porovnaní s ostatnými tromi štátmi by sa mohol ešte prehĺbiť z dôvodu vyššej zadlženosti štátu.

Potrebná konsolidácia verejných financií by mohla mať vplyv na konkurencieschopnosť Slovenska a následne negatívne ovplyvniť ďalší vývoj miezd. "Cestou k ďalšiemu zvyšovaniu produktivity práce a aj rastu miezd je väčší posun k znalostnej ekonomike, čo súvisí s podporou vzdelávania, výskumu a vývoja, či efektívnej implementácie nových technológií do výrobných procesov," uzavrel odborník.

01 - Modified: 2024-09-03 09:49:34 - Feat.: - Title: Životná úroveň hlavných miest V4 prudko rástla. Ako dopadla v porovnaní Bratislava? 02 - Modified: 2024-08-08 22:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Os Varšava – Budapešť v hrobe. Zvláštne spojenectvo je na konci 03 - Modified: 2024-07-30 19:15:11 - Feat.: - Title: V4 je mŕtva. Poľsko k nej musí hľadať alternatívu, píše denník Rzeczpospolita 04 - Modified: 2024-07-18 19:50:08 - Feat.: - Title: Kövér s Pellegrinim rokoval o spolupráci v rámci V4 i o vojne na Ukrajine, hovorili aj o mieri 05 - Modified: 2024-07-11 21:25:01 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií Slovenska a Poľska rokovali o posilnení spolupráce v rámci V4
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. september 2024 17:22