Vodný bar pred budovou Mestského úradu v Michalovciach, ktorý v spolupráci s mestom Michalovce prevádzkuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Kontrolóri ukončili prešetrovanie východoslovenských vodární. Tie však s ich závermi nesúhlasia

16.08.2024, 10:13
Autor:
TASRTASR

Kontrola bola zameraná na hospodárenie VVS, znižovanie jej modernizačného - investičného dlhu, schopnosť obnovovať a rozširovať sieť verejných vodovodov, kanalizácií a na dôsledky pravidiel regulácie pri plnení kľúčových povinností spoločnosti.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) ukončil kontrolu Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), zistil niekoľko porušení. Zástupcovia vodární s viacerými tvrdeniami nesúhlasia a zápisnicu o jej výsledku odmietli podpísať.

Ako uviedol člen predstavenstva VVS a Člen správnej rady Klubu akcionárov VVS Daniel Kratky, proti záverom NKÚ sa budú brániť právnou cestou. Podľa NKÚ bola kontrola ukončená a jej priebeh i závery boli v súlade s kompetenciami úradu, pričom spoločnosť má povinnosť prijať nápravné opatrenia.

Kontrola bola zameraná na hospodárenie VVS, znižovanie jej modernizačného - investičného dlhu, schopnosť obnovovať a rozširovať sieť verejných vodovodov, kanalizácií a na dôsledky pravidiel regulácie pri plnení kľúčových povinností spoločnosti.

Riaditeľka klubu akcionárov Miroslava Hančáková informovala, že kontrola VVS trvala viac ako pol roka, pričom nepotvrdila tvrdenia o hrozbe skrytej privatizácie. NKÚ to označil za klamstvo. "NKÚ v rámci uvedenej kontroly nepreveroval dlhopisový program Voda spieva, neposudzoval riziká, ktoré by mohli viesť k priamej či skrytej privatizácii tejto alebo iných vodárenských spoločností," reagovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

image

Za pitnú vodu si priplatíme. Vodárňam sa výrazne zvýšili prevádzkové náklady

NKÚ kontrolou VVS zistil napríklad nesúlad s obchodným zákonníkom a zákonom o slobode informácií. Vodárňam odporučil zvážiť vyplácanie tantiém členom predstavenstva a dozornej rady, poskytovanie sponzorských príspevkov a finančných darov v nastavenom rozsahu, ale aj poskytovanie finančných príspevkov občianskemu združeniu vzhľadom na neustále rastúci investičný dlh na vodárenskej infraštruktúre, ako aj nevyužívať personálne a administratívne kapacity VVS na súkromné aktivity členov predstavenstva. Poukázal tiež na kontinuálny nárast investičného dlhu a neplnenie plánov obnovy vodárenskej infraštruktúry.

Podľa Kratkeho voči viacerým tvrdeniam podali námietky, no NKÚ neprijal ani jednu z nich. "Naplnili sa naše predpoklady, že napriek ústretovosti VVS kontrola NKÚ nebude nezaujatá a objektívna, ale tendenčná a ovplyvnená predchádzajúcimi vyhláseniami predsedu NKÚ," uviedol. Dodal, že kontrola "odhalila" spoločenskú zodpovednosť VVS, respektíve že finančne podporuje sociálne slabšie skupiny, kultúru a šport aj informovanosť akcionárov vodární. Tvrdí, že takáto podpora je plne v limitoch schválených akcionármi.

image

Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách

"Za vrchol absurdnosti považujem, keď nám NKÚ vyčíta, že VVS poskytla na charitu moje odmeny vyplývajúce z výkonu funkcie člena predstavenstva, ktorých som sa pri nástupe do funkcie vzdal a vyslovene požiadal, aby boli poukazované Neziskovej organizácii Daniela Kratkeho. Z týchto príspevkov odvtedy benefitovali stovky detí, ktorých rodičia pracujú vo VVS a ktoré sme spolu s neinvestičným fondom Vodárne podporili," povedal.

Podľa NKÚ je zarážajúce, že za spoločnosť, ktorá nakladá s verejným majetkom, dlhodobo komunikuje občianske združenie a za rôzne komunikačné či marketingové aktivity tohto združenia platí vodárenská spoločnosť nemalé financie. "Tie v konečnom dôsledku platia občania v cene vodného, ktorá je na východnom Slovensku dlhodobo najvyššia," skonštatovala Bolech Dobáková s tým, že v rámci auditu boli preverované štyri vodárenské spoločnosti a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete vedieť, či máte doma kvalitnú vodu? Už o pár hodín si ju môžete dať otestovať zdarma na týchto miestach 02 - Modified: 2024-03-18 09:05:24 - Feat.: 1 - Title: Vodárenská spoločnosť vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať 03 - Modified: 2024-01-30 15:26:31 - Feat.: 1 - Title: Vodárne hovoria o reputačných škodách. Podali žalobu v súvislosti s výrokmi šéfa NKÚ 04 - Modified: 2023-10-23 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zisky z vody, elektriny a plynu sú málo. Giganty na Slovensku majú veľké stámiliónové plány 05 - Modified: 2023-10-05 09:04:29 - Feat.: 1 - Title: Ceny vodného a stočného na východe išli dole, trojčlenná rodina ročne ušetrí 20 eur
01 - Modified: 2024-09-13 09:18:22 - Feat.: - Title: Rozpočet výrazne ovplyvňujú výdavky na dôchodky, upozorňujú kontrolóri. Schodok dosiahol štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-09-08 07:00:00 - Feat.: - Title: Máme pre teba rozuzlenie odvekej dilemy. Je pre tvoje telo lepšia perlivá alebo čistá voda? 03 - Modified: 2024-09-04 10:16:16 - Feat.: - Title: ​Taraba udiera na strategický sektor. Štát chce mať predkupné právo na akcie vodární 04 - Modified: 2024-08-28 12:26:24 - Feat.: - Title: Kontrolóri registrujú podnet voči Šimkovičovej, vyhodnotia ho 05 - Modified: 2024-08-16 19:29:17 - Feat.: - Title: Zdravotníctvu chýbajú komplexné opatrenia, ktoré by ho stabilizovali. Problémom je aj hospodárenie nemocníc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. september 2024 17:30