Na snímke turisti na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Rezort cestovného ruchu chystá nový príspevok na podporu turizmu

21.08.2024, 13:02
Autor:
TASRTASR
  • Podpora cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na desať miliónov eur ročne.
  • Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly ministerstva cestovného ruchu.

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo cestovného ruchu a športu.

image

Nášmu turizmu chýbali desaťtisíce hostí spred pandémie. Jeden z krajov však predcovidový rekord prekonal

Ďalším cieľom je podľa rezortu podpora zavádzania nových pravidelných leteckých spojení, čím sa má zvýšiť dostupnosť, atraktivita a podiel prenocovaní zahraničných návštevníkov na Slovensku.

Novelou dochádza tiež k zmene názvu príspevku na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19.

Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

"Taktiež dochádza k nahradeniu nástroja financovania rozvoja cestovného ruchu, ktorým je príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, nástrojom označeným ako dotácia na podporu realizácie aktivít organizácie cestovného ruchu," avizovalo ministerstvo.

image

Česi sklamali. Turistický gigant z Tatier hlási, že toto leto chýbajú

Podpora cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na desať miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly ministerstva cestovného ruchu v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov.

Účinnosť novely navrhuje jej predkladateľ od 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-09-11 08:03:11 - Feat.: - Title: Letné prázdniny nakopli turizmus na Slovensku. Kraje hlásia najlepšiu júlovú návštevnosť od začiatku pandémie 02 - Modified: 2024-09-11 07:37:51 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia sa v júli medziročne znížila. Prepadla najmä nová výstavba 03 - Modified: 2024-09-10 19:22:03 - Feat.: - Title: Koniec ropnej krízy? Ruský Lukoil by mal obnoviť dodávky na Slovensko a do Maďarska, píše Reuters 04 - Modified: 2024-09-10 11:26:27 - Feat.: - Title: Ochromí slovenský priemysel bozk čiernej vdovy? 05 - Modified: 2024-09-10 07:44:44 - Feat.: - Title: Aj pokazené hodinky dvakrát denne ukážu správny čas
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. september 2024 10:18