Pre predajcov bude štátom vytvorené spoločné miesto, kde budú vybrané predávané tovary sústredené, tvrdí rezort financií. FOTO: Unsplash.com
StoryEditor

Rezort financií plánuje zriadiť web na porovnanie cien potravín v maloobchode

26.08.2024, 16:25
Autor:
TASRTASR
  • Tento systém má podľa rezortu financií slúžiť na informovanie verejnosti o cenovom vývoji vybraných tovarov.
  • Ľudia si budú môcť vyhľadať najlacnejšie potrebné tovary, cenovú históriu či zľavy tovarov.

Informačný systém ministerstva financií by sa mal doplniť o webové sídlo slúžiace na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenách z dielne rezortu financií, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode je súčasťou opatrení, ktoré boli prijaté vládou Slovenskej republiky ako jemnejšie opatrenia, ktoré zákon o cenách umožňuje v rámci protiinflačného pôsobenia štátu, oproti regulácii cien," zdôvodnil rezort financií.

image

Slovenská ekonomika si polepšila spolu s priemerom Únie a smeruje k celoročnému rastu. Brzdil ju priemysel

Novou kompetenciou ministerstva financií bude zverejňovanie cenových informácií o vybraných tovaroch, ktoré má, okrem iného, slúžiť na informovanie verejnosti o cenovom vývoji týchto vybraných tovarov.

"Cieľom návrhu tejto novely je preto vytvorenie celkového legislatívneho rámca pre zavedenie elektronického systému zverejňovania cien vybraných tovarov," vysvetlilo ministerstvo.

Tento systém má podľa rezortu financií slúžiť na informovanie verejnosti o cenovom vývoji vybraných tovarov, uľahčenie orientácie na trhu pre slovenských spotrebiteľov, ktorí vďaka tomuto systému budú môcť napríklad nájsť najlacnejšie potrebné tovary, cenovú históriu, zľavy tovarov, vytvorenie si nákupného zoznamu a podobne.

image

Inflácia v domácnostiach zamestnancov a u nízkopríjmových stúpla. Najviac ju ovplyvnilo zdražovanie potravín

"V prvom kroku pôjde o zvýšenie transparentnosti cien vybraných základných potravín a v budúcnosti pri nepriaznivých cenových výkyvoch môže dôjsť k doplneniu iných dôležitých tovarov. Pre predajcov bude štátom vytvorené spoločné miesto, kde budú vybrané predávané tovary sústredené," dodal rezort financií.

01 - Modified: 2024-09-13 07:16:02 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku v auguste opäť rástla, drahšie sú potraviny aj dopravné služby 02 - Modified: 2024-09-11 16:51:00 - Feat.: - Title: Musíte akceptovať skutočnosť. Nemôžeme vás sanovať, odkazuje ministerstvo financií samosprávam 03 - Modified: 2024-09-11 11:47:13 - Feat.: - Title: Slováci platia za potraviny o polovicu viac ako v okolitých krajinách, tvrdí hnutie Slovensko 04 - Modified: 2024-09-11 09:07:00 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu, ktorá spresňuje pravidlá pre dorovnávaciu daň. Účinná má byť od nového roka 05 - Modified: 2024-09-13 08:10:53 - Feat.: - Title: Platba bez hotovosti aj bez karty. Jeden z našich reťazcov pripravuje nový spôsob úhrady nákupov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. september 2024 05:28