Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Šéf rezortu práce: Rodičia trojročných detí neprijatých do škôlky nie sú znevýhodnení

28.08.2024, 12:09
Autor:
TASRTASR
  • Erik Tomáš reagoval na kritiku bývalého ministra práce Jozefa Mihála za nastavenie príspevku pre rodičov trojročných detí, ktoré sa nepodarilo umiestniť do škôlky.
  • Mihál tento zákon označil za krutý voči rodinám.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas) odmietol kritiku svojho predchodcu Jozefa Mihála (Demokrati) za nastavenie príspevku pre rodičov trojročných detí, ktoré sa nepodarilo umiestniť do škôlky.

Zákon kopíruje históriu

Tomáš na sociálnej sieti pripomenul, že zákon kopíruje a reaguje na historicky zavedený systém prijímania detí do materských škôl, podľa ktorého vzniká nárok na prijatie dieťaťa do škôlky v danom školskom roku až po dosiahnutí veku troch rokov pred jeho začiatkom.

image

Peniaze viac detí neprinesú, rodičia potrebujú služby

"Áno, je pravdou a hrdo sa k tomu hlásime, že strane Hlas sa ešte v opozícii podarilo presadiť zákon, ktorý zaviedol nárok na rodičovský príspevok pre rodičov, ktorým spádová materská škola odmietne z kapacitných dôvodov prijať ich dieťa. Skvelé opatrenie, ktoré rodičia takýchto detí ocenili," priblížil Tomáš. "Ak by zákon neexistoval, rodičia by ani neumiestnili dieťa v škôlke, ani nemali nárok na rodičovský príspevok," dodal.

Bývalý minister Mihál zákon kritizuje

Mihál tento zákon označil za nespravodlivý a krutý voči rodinám s trojročnými deťmi. Zákon sa podľa bývalého ministra práce týka rodičov, ktorých deti už dovŕšili tri roky pred 1. septembrom.

Ako príklad uviedol rodičov detí, ktoré mali tretie narodeniny v marci tohto roka a neboli prijaté do materskej školy. Nárok na rodičovský príspevok im vznikne až za september 2024, pričom vyplatený bude v októbri.

image

Výška rodičovského príspevku sa bude meniť. Odkedy a v akej výške je tento rok?

Mihál podotkol, že ešte horšie sú na tom rodičia dieťaťa, ktoré dovŕšilo tri roky už v septembri minulého roka a nebolo prijaté do materskej školy.

Rodičia musia podľa neho čakať skoro celý rok na obnovenie rodičovského príspevku a pri sume 473,30 eura mesačne tak prídu o 5206 eur. Bývalý minister práce preto vyzval Tomáša, aby zákon o rodičovskom príspevku opravil.

"Zákon presne kopíruje a reaguje na už historicky zavedený systém prijímania detí do materských škôl, podľa ktorého vzniká nárok na prijatie dieťaťa do škôlky v danom školskom roku až po dosiahnutí veku troch rokov pred jeho začiatkom. Ak by zákon neexistoval, rodičia by ani neumiestnili dieťa v škôlke, ani nemali nárok na rodičovský príspevok," spresnil Tomáš.

image

Máte problém umiestniť dieťa do škôlky? Situácia sa má zlepšovať aj v hlavnom meste

Šéf rezortu dodal, že v súlade s plánom obnovy už platí aj ďalší zákon, ktorý ukladá povinnosť zabezpečiť voľné miesto v materskej škole od 1. septembra 2024 pre všetky štvorročné deti a od 1. januára 2025 aj pred všetky trojročné deti.

Pre päťročné deti platí naďalej povinné predprimárne vzdelávanie, teda povinná škôlka.

01 - Modified: 2024-09-06 10:25:14 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Za desať mesiacov pomohla vláda sumou viac ako 14 miliónov eur zlepšiť život ľudí 02 - Modified: 2024-09-04 12:50:56 - Feat.: - Title: Rodičia prvákov dostanú aj tento rok zvýšený prídavok, vyhlásil šéf rezortu práce 03 - Modified: 2024-09-03 10:17:04 - Feat.: - Title: Nový projekt odľahčovacej služby nebude v praxi fungovať, tvrdí Holečková 04 - Modified: 2024-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Minimálne dôchodky nie sú semafor 05 - Modified: 2024-09-02 11:25:30 - Feat.: - Title: Rezort práce spustil nový systém odľahčovacej služby pre rodičov znevýhodnených detí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. september 2024 15:44