Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Raši: Slovensko bude asi patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ

06.09.2024, 13:51
Autor:
TASRTASR
  • Demografické zmeny sa musia riešiť, pretože podľa rezortu investícií z dlhodobého hľadiska predstavujú veľkú prekážku konkurencieschopnosti.
  • Výrazne sa podpisujú na prehlbovaní rozdielov medzi jednotlivými regiónmi.

Slovensko bude pravdepodobne patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ, a to kvôli demografickej kríze. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas), ktorý sa v piatok zúčastnil na stretnutí ministrov v Budapešti. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu.

Demografické zmeny

Ministri diskutovali o riešeniach kohéznej politiky v kontexte demografických zmien. "Najnovšie projekcie ukazujú, že dlhodobé tendencie, ako je zvyšovanie vekového priemeru, klesajúca miera pôrodnosti a znižujúci sa počet ľudí v produktívnom veku naďalej prevládajú a pravdepodobne budeme patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ, čo nám začína spôsobovať obrovské ekonomické problémy," uviedol šéf rezortu investícií.

image

Slovenská ekonomika šliapla na brzdu. Trápi ju vysoký dlh aj situácia v Nemecku

Demografické zmeny sa na Slovensku musia riešiť, pretože podľa rezortu z dlhodobého hľadiska predstavujú veľkú prekážku konkurencieschopnosti.

Taktiež sa výrazne podpisujú na prehlbovaní rozdielov medzi jednotlivými regiónmi. Raši dodal, že následkom týchto zmien je aj nedostatok zamestnancov v rôznych oblastiach.

image

Zamestnanosť v druhom štvrťroku mierne vzrástla, najviac pracujúcich je v odvetví služieb

Skonštatoval, že je potrebné posilniť politiku súdržnosti so zameraním na investície do vzdelávania, tvorby pracovných miest a inovácií. Rovnako dôležité je podľa neho podporovať návrat Slovákov zo zahraničia.

Väčší sociálny rozmer

"Zároveň musíme vyčleniť primerané zdroje na posilnenie zdravotníckej infraštruktúry a dlhodobej sociálnej starostlivosti o rastúci počet seniorov, ako aj na investície do celoživotného vzdelávania a rekvalifikácie, ktoré sú kľúčové pre udržanie aktívneho zapojenia seniorov," dodal Raši.

image

Na rozvoj IT zručností detí a seniorov išlo vlani viac ako 60 miliónov eur

Slovensko v súčasnom programovom období vyčlenilo v rámci Programu Slovensko takmer dve miliardy eur na opatrenia zamerané na demografické problémy. "Je dôležité, aby sme takúto podporu mohli využiť aj do budúcna, po roku 2027. Aj preto považujem možnosť diskutovať s ostatnými členskými štátmi o spôsobe, ako by politika EÚ mala pomôcť riešiť demografické trendy a výzvy aj u nás na Slovensku, za naliehavú," uzavrel Raši.

Opozičná poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) v piatok uviedla, že Maďarsko je modelovým príkladom toho, ako to nemá vyzerať v oblasti eurofondov. "Je neuveriteľné, že minister zodpovedný za eurofondy na Slovensku sa obracia práve na krajinu, ktorá je v EÚ symbolom zlyhania v tejto oblasti," upozornila.

01 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Arménsko sa zbližuje s Európskou úniou. A vojensky pomáha Ukrajine, podozrievajú ho Rusi 02 - Modified: 2024-09-13 13:34:07 - Feat.: - Title: Čína kritizuje odmietnutie návrhu na minimálnu cenu elektromobilov z európskej strany 03 - Modified: 2024-09-13 13:19:50 - Feat.: - Title: Európska únia dala zelenú štátnej pomoci Poľska pri výstavbe závodu Intelu. Investícia však vyvoláva otázky 04 - Modified: 2024-09-13 12:02:54 - Feat.: - Title: EÚ chystá sankcie za iránsku dodávku rakiet Rusku, povedal Borrell 05 - Modified: 2024-09-12 15:08:14 - Feat.: - Title: Maďarsko podá na EÚ žalobu, ak Brusel neuhradí náklady na ochranu hraníc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. september 2024 11:43