Inštitút upozornil, že domáci aj zahraničný ekonomický vývoj sa vyznačujú vysokou neistotou a prevahou negatívnych rizík nad pozitívnymi. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Inštitút finančnej politiky znížil odhad rastu slovenskej ekonomiky, reálne príjmy by mali stúpnuť

18.09.2024, 16:37
Autor:
TASRTASR

Kým ceny elektriny pre domácnosti sa v strednodobom horizonte nezmenia, v prípade plynu predpokladá inštitút jeho návrat na trhovú cenu.

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,3 percenta, a to najmä vďaka domácemu dopytu. V budúcom roku by mal nasledovať rast o 2,2 percenta, podporený čerpaním zdrojov z plánu obnovy.

Odhaduje to Inštitút finančnej politiky (IFP) ministerstva financií v aktuálnej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnil v stredu. V obidvoch prípadoch znížil svoj predchádzajúci odhad z júna, a to o 0,2 a 0,4 percentuálneho bodu (p. b.).

Reálne príjmy by mali stúpnuť

Reálne príjmy obyvateľov by mali tento rok po odznení cenového šoku výrazne stúpnuť o štyri percentá, čo sa prejaví v spotrebe domácností. "Investičná aktivita sa presunie do súkromného sektora, ale celková tvorba kapitálu bude stagnovať kvôli pomalšiemu rozbehu čerpania nových fondov EÚ," predpokladá IFP.

image

Reálne mzdy na Slovensku rástli vo všetkých sektoroch ekonomiky. Najviac si polepšili v maloobchode

V budúcom roku zrýchlenie inflácie podľa inštitútu stlmí spotrebu domácností, ale zotavovanie ekonomiky potiahne export. Ekonomický rast bude následne vrcholiť v roku 2026 na úrovni 2,4 percenta, a to vďaka pokračujúcemu čerpaniu z plánu obnovy.

V roku 2027 sa čerpanie týchto prostriedkov ukončí, čo spôsobí spomalenie rastu na približne jedno percento. V roku 2028 by sa mal ekonomický rast zrýchliť nad dve percentá. "Na celom horizonte prognózy predpokladáme mierne podchladenú ekonomiku z dôvodu plánovanej konsolidácie verejných financi s cieľom stabilizovať dlh," zhodnotil IFP.

Inflácia pôjde hore

V závere tohto roka inflácia na Slovensku podľa prognózy vystúpi nad tri percentá a za celý rok ceny priemerne vzrastú o 2,8 percenta. "Ceny energií sú medziročne stabilné vďaka dotovaniu cien a ceny tovarov sa zvýšia len mierne. Ceny služieb si však udržujú vysokú dynamiku zvyšovania a opäť zrýchli aj rast cien potravín," avizoval inštitút.

image

Inflácia by sa aj do konca roka mala pohybovať okolo troch percent, predpokladajú analytici

V budúcom roku podľa neho tempo rastu cien zrýchli na 5,4 percenta. Infláciu ovplyvní zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) a nárast cien energií. "Vyššia DPH pridá 1,5 p. b. k zvýšeniu cenovej hladiny a ďalší 1 p. b. pridajú regulované ceny energií," vyčíslil IFP.

Ceny elektriny ostanú

Kým ceny elektriny pre domácnosti sa v strednodobom horizonte nezmenia, v prípade plynu predpokladá inštitút jeho návrat na trhovú cenu.

Spolu s vyššou DPH by to predstavovalo približne 30-percentné zvýšenie oproti súčasnej dotovanej úrovni. Pri cene tepla očakáva IFP pozvoľné zvyšovanie s rozložením do viacerých rokov.

image

Fico ukázal, ako chce vláda od ľudí získať potrebné miliardy: DPH sa zvýši viac, ako sa čakalo

Inštitút upozornil, že domáci aj zahraničný ekonomický vývoj sa vyznačujú vysokou neistotou a prevahou negatívnych rizík nad pozitívnymi.

Na domácom trhu môže nižšie čerpanie plánu obnovy stlačiť nadol očakávanú zamestnanosť a investície. Zahraničné konflikty môžu zase skomplikovať výhľad zahraničného dopytu. "Riziko zväčšovania obchodných bariér EÚ s Čínou sa môže po voľbách v USA ešte zintenzívniť a ohroziť oživenie globálneho obchodu a slovenského exportu," doplnil v aktuálnej prognóze IFP.

01 - Modified: 2024-08-28 10:50:14 - Feat.: - Title: Napriek poklesu nálady v auguste by nemalo dôjsť k zastaveniu rastu ekonomiky, tvrdí analytik 02 - Modified: 2024-08-12 12:42:45 - Feat.: - Title: Trh práce trápia odchody do predčasného dôchodku. Druhý štvrťrok prinesie prepad nezamestnanosti 03 - Modified: 2024-07-23 13:55:07 - Feat.: - Title: Slováci si vytvárajú čoraz viac úspor, pomáha to tlmiť inflačné tlaky 04 - Modified: 2024-07-05 15:16:00 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka odhaduje na tento a budúci rok rast ekonomiky 05 - Modified: 2024-06-20 12:11:49 - Feat.: - Title: Šéf Inštitútu finančnej politiky Valachy končí od augusta vo funkcii. Jeho nástupcu určí výberové konanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 18:30