Ilustračná fotografia. FOTO: TASR - Pavel Neubauer
StoryEditor

Fond na podporu cestovného ruchu má mať rozpočet minimálne 20 miliónov, cieľom bude zatraktívniť destinácie

19.09.2024, 17:48
Autor:
TASRTASR

Najvyšším orgánom fondu má byť správna rada, ktorá sa bude skladať z predsedu a ôsmich členov. Vymenúvať a odvolávať ich bude minister cestovného ruchu a športu.

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady posunuli do druhého čítania.

Medzi hlavné činnosti fondu má patriť vytváranie podmienok pre návštevu destinácie, predĺženie pobytu turistov, zvyšovanie kvality služieb a ponuky produktov cestovného ruchu, a to prostredníctvom projektov v priorizovaných oblastiach v súlade so schválenou národnou koncepciou rozvoja cestovného ruchu.

Správna rada

Jeho úlohou bude tiež spolupráca s medzinárodnými organizáciami a zahraničnými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu, kontrola plnenia zmluvných záväzkov a vymáhanie pohľadávok.

Najvyšším orgánom fondu má byť správna rada, ktorá sa bude skladať z predsedu a ôsmich členov. Vymenúvať a odvolávať ich bude minister cestovného ruchu a športu. Členmi majú byť okrem predstaviteľov štátu aj zástupcovia samospráv či záujmových združení z rôznych oblastí cestovného ruchu. Organizačnú štruktúru fondu tvorí aj dozorná rada a riaditeľ.

Zákon stanovuje bližšie podmienky poskytnutia príspevku na projekt, pričom rozlišuje podmienky v závislosti od výšky poskytnutého príspevku, a to do 5 miliónov eur a nad túto sumu.

"Na poskytnutie oboch príspevkov sa vyžaduje súhlas najmenej siedmich členov správnej rady. Na poskytnutie príspevku na projekt v sume vyššej ako 5 miliónov eur sa okrem tejto podmienky vyžaduje ešte schválenie poskytnutia príspevku vládou," priblížil v dôvodovej správe predkladateľ.

Žiadosti o podporu

Navrhovaná právna úprava obsahuje vymedzenie výzvy na predkladanie žiadostí o podporu projektu, ktorá sa má zverejniť najmenej 30 dní pred termínom na jej doručenie na webovom sídle fondu.

O poskytnutí príspevku má rozhodnúť správna rada fondu do 90 dní od termínu na doručenie žiadostí, a to na základe návrhu odbornej komisie. Fond má zabezpečiť poskytnutie príspevku do 60 dní od jeho schválenia.

Žiadateľom o príspevok z fondu môže byť fyzická osoba, podnikateľ alebo právnická osoba, ktoré budú spĺňať podmienky výzvy. Ďalšou povinnosťou bude predložiť štúdiu uskutočniteľnosti investície alebo koncesie v prípade, ak ide o projekt v sume viac ako päť miliónov eur.

"Hlavný zdroj financovania fondu predstavujú príspevky zo štátneho rozpočtu, úroky z vkladov v bankách, výnosy zo zmluvných sankcií, administratívne poplatky, dary, dobrovoľné príspevky a iné príjmy," priblížilo ministerstvo. Výdavky fondu na vlastnú prevádzku majú predstavovať najviac päť percent z jeho príjmov.

Účinnosť zákona navrhuje predkladateľ od 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-09-12 15:19:16 - Feat.: 1 - Title: Ako vyzerá odvolávanie? Šimečka sa ani nebránil. Poslanec Hlasu označil rozpravu za zbytočnú 02 - Modified: 2024-09-12 14:33:55 - Feat.: 1 - Title: Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku, prípadnú nomináciu Mikloška by podporil 03 - Modified: 2024-08-25 15:00:32 - Feat.: 1 - Title: Fico vytiahol na Šimečku ďalšie dotácie, no stanovisko Hlasu k jeho odvolávaniu nepozná. Šéf PS sa bráni
01 - Modified: 2024-09-19 06:58:03 - Feat.: - Title: Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť 02 - Modified: 2024-09-18 10:01:00 - Feat.: - Title: Sumy z inej galaxie. Slovan čelí hegemónovi. Na platy dáva Celtic viac, než je ročný rozpočet belasých 03 - Modified: 2024-09-17 12:42:02 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa zvýši 04 - Modified: 2024-09-13 20:46:09 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda schválila návrh budúcoročného rozpočtu, počíta so schodkom 05 - Modified: 2024-09-13 13:56:27 - Feat.: - Title: Kandidáti do Rady STVR: Prihlásilo sa ich 44, poslanci rozhodnú na septembrovej schôdzi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 17:48