Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Pellegrini podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom

20.09.2024, 15:04
Autor:
TASRTASR
  • Rezort financií dodatočne z návrhu na novú daň vypustil sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze.
  • Vypustil tiež zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva.

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

Vyplýva to zo zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý podpísal prezident Slovenskejl republiky Peter Pellegrini.

Nepriama daň zo spotreby

Nová daň bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby a budú ju platiť do štátneho rozpočtu podnikateľské subjekty, ktoré uskutočňujú prvé dodanie nápoja v tuzemsku. Vyberať ju budú v cene tohto nápoja. "Navrhuje sa zdaňovať prvé dodanie sladeného nealkoholického nápoja v tuzemsku, nakoľko z možných alternatívnych riešení umožňuje tento systém najlepší možný spôsob zohľadnenia cash flow dotknutých platiteľov dane," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo financií.

image

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom majú podliehať novej dani. Štátu prinesú stovky miliónov eur

Rezort dodatočne z návrhu na novú daň vypustil sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Vypustil tiež zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach, ako aj na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Daň z kofeínu

Naopak, poslanci pri záverečnom hlasovaní schválili pozmeňujúci návrh z výborov, ktorým rozšírili zdanenie aj na sladené nealkoholické nápoje, ak obsahujú kávu, čaj alebo ich náhradu, a to aj v prípade, ak obsahujú mlieko alebo iné rastlinné alternatívy.

Ide napríklad o balenú ľadovú kávu, kávový nápoj s obsahom rastlinnej náhrady mlieka, cereálny kávovinový nápoj či balený čaj s mliekom. Týka sa to aj ich koncentrovanej podoby, napríklad prášku a kapsuly.

image

Od nového roka budú nealko nápoje s pridaným cukrom podliehať novej dani, schválila vláda

Pre balený nápoj pripravený na konzumáciu, ktorý obsahuje pridaný cukor alebo sladidlo, bude sadzba dane 0,15 eura na liter.

Energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu budú podliehať vyššej sadzbe 0,30 eura za liter. V prípade balenej koncentrovanej látky, ktorá si vyžaduje ďalšiu prípravu pridaním vody, mlieka, ľadu alebo oxidu uhličitého, bude sadzba 1,05 eura za liter alebo 4,30 eura za kilogram, podľa toho, v akej mernej jednotke sa nápoj dodáva.

Osobitné zdanenie podnikateľov

Zákonodarcovia pozmeňujúcim návrhom zaviedli tiež osobitné zdanenie podnikateľov, ktorí by sa nadmerne predzásobili sladenými nápojmi ešte pred účinnosťou zákona, a teda by mohli dlhodobo predávať nezdanené nápoje.

Týkať sa však bude iba tých, ktorí by vzhľadom na svoju veľkosť či postavenie mohli negatívne ovplyvňovať trh. "Vznik tejto mimoriadnej daňovej povinnosti bude potrebné určiť viacstupňovým testom, čím sa sleduje dodržanie princípu proporcionality," zdôraznili predkladatelia.

image

Mattoni považuje nové zdanenie sladených nápojov za diskriminačné. Propagujte zdravý životný štýl, reaguje

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a enormné zadlženie Slovenska je navrhovaný zákon súčasťou súboru konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," zdôraznil rezort financií.

V pôvodnom návrhu zákona odhadol, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 79 miliónov eur, následne 108 miliónov eur v roku 2026 a 110 miliónov eur v roku 2027.

Zákon bude účinný od 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-09-20 13:02:06 - Feat.: - Title: Prezident podpísal novelu zákona, ktorou sa menia príspevky pre policajtov 02 - Modified: 2024-09-20 13:01:48 - Feat.: - Title: Roberta Fica dobehla politická karma, ale hrozí mu ešte väčšia pohroma 03 - Modified: 2024-09-20 12:48:35 - Feat.: - Title: Zdalo sa, že segment vodného relaxu sa po pandémii zotavil. Nová daň však spôsobí nepríjemný obrat 04 - Modified: 2024-09-20 12:38:54 - Feat.: - Title: Pellegrini vetoval zákon o vodách, prekáža mu jedno z ustanovení 05 - Modified: 2024-09-20 09:22:33 - Feat.: - Title: Lekári sa búria a odkazujú premiérovi: Neostali sme tu pracovať, aby sme plnili vrecká finančným skupinám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 15:05