Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa v ďalších rokoch bude postupne zvyšovať. FOTO: Reuters
StoryEditor

Užívatelia nikotínových výrobkov či elektronických cigariet sa nepotešia, Pellegrini podpísal ich zdanenie

20.09.2024, 15:17
Autor:
TASRTASR

Rezort financií upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku každý rok rastie, a to v čoraz mladších vekových skupinách. Stávajú sa tak náhradami klasických tabakových výrobkov.

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini.

Dôležitá kontrolná známka

Cieľom právnej úpravy je aj zavedenie označovania výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami kontrolnou známkou a stanovenie lehoty na dopredaj týchto výrobkov neoznačených kontrolnou známkou, sprehľadnenie a kontrola pohybu výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami a bezdymovými tabakovými výrobkami, či rozšírenie definície bezdymového tabakového výrobku o žuvací tabak a šnupavý tabak.

image

Elektronické cigarety či nikotínové vrecúška budú po novom podliehať dani

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," zdôraznilo ministerstvo financií v dôvodovej správe.

Zmeny majú podľa rezortu financií priniesť do rozpočtu 15 miliónov eur v budúcom roku, 126 miliónov eur v roku 2026 a 180 miliónov eur v roku 2027.

Vysoká spotreba

Rezort financií upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku každý rok rastie, a to v čoraz mladších vekových skupinách. Stávajú sa tak náhradami klasických tabakových výrobkov.

image

Za elektronické cigarety si priplatíte. Štát čaká, že mu daň prinesie stovky miliónov eur

"Z dôvodu ich zatiaľ krátkej existencie na trhu nie je možné v súčasnosti na základe dostupných dôkazov tvrdiť, že ide o výrobky, ktoré sú menej škodlivé, a to najmä pri nízkych vekových kategóriách, pri potenciálnom riziku budúcich verejných výdavkov na zdravotnú starostlivosť spojenú s užívaním týchto produktov. Naopak, ich užívanie nie je často spojené s vedomím potenciálne existujúcich zdravotných rizík v širokej verejnosti," upozornilo ministerstvo.

Jednotlivé ustanovenia novely nadobudnú účinnosť postupne v tomto aj ďalších rokoch.

01 - Modified: 2024-09-20 13:04:56 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom 02 - Modified: 2024-09-20 13:02:06 - Feat.: - Title: Prezident podpísal novelu zákona, ktorou sa menia príspevky pre policajtov 03 - Modified: 2024-09-20 12:38:54 - Feat.: - Title: Pellegrini vetoval zákon o vodách, prekáža mu jedno z ustanovení 04 - Modified: 2024-09-20 06:31:12 - Feat.: - Title: Veľký obrat pri daňovom bonuse na deti. Kamenického nové nastavenie vytvorí priestor na špekulovanie 05 - Modified: 2024-09-19 08:42:30 - Feat.: - Title: V zdravotníctve hrozí kolaps, zvýši sa exodus zdravotníkov, varuje SaS. Strana chce odvolať Dolinkovú​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 15:17