Pri výbere konkrétnych úradov sa vychádzalo predovšetkým z množstva agendy koordinácie rodinných dávok v rámci Európskej únie, tvrdí poslankyňa Alena Nováková (Hlas). FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Úrady práce by mali rozšíriť pracoviská pre koordináciu rodinných dávok v rámci EÚ

25.09.2024, 12:14
Autor:
TASRTASR

Potreba na zmenu vyplynula z Národného projektu Inovácia v poskytovaní pomoci ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Úrady práce sa majú dočasne rozšíriť o 11 špecializovaných pracovísk pre agendu koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ. Vytvorené budú na úradoch práce po celom Slovensku.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti, ktorý predložila do Národnej rady koaličná poslankyňa Alena Nováková (Hlas). Parlament návrh v stredu posunul do druhého čítania.

"Z dôvodu náročnosti agendy koordinácie rodinných dávok v rámci Európskej únie vyvstala potreba reorganizácie výkonu tejto agendy a založenia špecializovaných pracovísk venujúcich sa výlučne tejto agende na vybraných úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny so sieťou konzultantov," uviedla Nováková v dôvodovej správe. Reorganizáciou agendy sa podľa nej dosiahne kvalitnejšie zvládanie činností potrebných na zabezpečenie koordinácie rodinných dávok.

image

Ak sa staráte o choré dieťa, máte nárok na ošetrovné. V akej výške?

Potreba na zmenu vyplynula z Národného projektu Inovácia v poskytovaní pomoci ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

V jednom z bodov sa projekt zaoberá aj podporou skvalitnenia odborných činností, ktoré vykonávajú zamestnanci úradov práce.

Výkon agendy koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ predstavuje podľa predkladateľky náročný proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu s obyvateľmi Slovenska a členmi ich rodiny.

image

Dávky pre rodičov na rok 2024: kto má na ne nárok a v akej výške? (prehľad)

"Vzhľadom k tomu, že v rámci celého územia Slovenskej republiky sa veľmi líšia počty prípadov koordinačnej agendy, navrhuje sa určiť miestnu príslušnosť pre túto agendu na 11 vybraných úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Pri výbere konkrétnych úradov sa vychádzalo predovšetkým z množstva agendy koordinácie rodinných dávok v rámci Európskej únie, ale aj z dostupnosti určených úradov pre klientov, ktorí budú podľa tejto miestnej príslušnosti pod miestnu príslušnosť daných úradov patriť," doplnila Nováková.

Novela by mala platiť od 1. januára 2025 do 31. decembra 2026.

01 - Modified: 2024-09-24 12:23:30 - Feat.: - Title: Szijjártó: Maďarsko odmieta represívne clá EÚ na čínske elektromobily 02 - Modified: 2024-09-24 08:55:48 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že v ruských zbraniach sú prevažne komponenty vyrobené v Číne 03 - Modified: 2024-09-23 14:19:44 - Feat.: - Title: Deväť štátov EÚ zo Stredomoria plánuje spoluprácu pri obnoviteľných zdrojoch 04 - Modified: 2024-09-20 13:59:54 - Feat.: - Title: Našli medzeru a využívajú ju. Ako západné firmy financujú vojnový stroj Moskvy 05 - Modified: 2024-09-19 10:19:06 - Feat.: - Title: Maďarsko sa pridáva k Holandsku, bude žiadať o výnimku z novej migračnej politiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. september 2024 12:15