Na snímke minister financií Ladislav Kamenický (Smer). FOTO TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kamenický: Musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu

26.09.2024, 11:33
Autor:
TASRTASR

Chcem upozorniť aj na to, že som mnohokrát kritizoval, kde všade sa minuli peniaze, a budeme o tom asi ešte hovoriť a budem na to upozorňovať," uviedol Ladislav Kamenický.

Konsolidácia je potrebná preto, aby sa Slovensko skutočne nedostalo na grécku cestu, pred ktorou sa tesne nachádzalo. Hrubý dlh má blízko k úrovni 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Návrhy zákonov je preto nutné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to vo štvrtok minister financií Ladislav Kamenický (Smer) v pléne Národnej rady k balíku konsolidačných opatrení.

image

Vládu dobehla kritika, dane mení zo dňa na deň. Ide o politickú a ekonomickú lenivosť, hovorí pre HN analytik

"Deficit verejných financií a dlh verejnej správy dosiahli v súčasnosti, aj vzhľadom na pretrvávajúce nadmerné výdavky štátu v súvislosti s mimoriadnymi okolnosťami, vysokú úroveň. Slovensko sa pritom nachádza v najvyššom sankčnom pásme národnej dlhovej brzdy. Chcem upozorniť aj na to, že som mnohokrát kritizoval, kde všade sa minuli peniaze, a budeme o tom asi ešte hovoriť a budem na to upozorňovať," uviedol Kamenický.

Spôsobilo to podľa neho to, že hrubý dlh Slovenska má blízko k úrovni 60 percent HDP. "Schodok hospodárenia som zdedil na úrovni 6,5 percent HDP a dnes očakávame deficit blízko šiestich percent HDP na rok 2024 vrátane konsolidácie, ktorú sme dosiahli už v minulom roku," objasnil.

image

„Berieme iba hotovosť“ už v obchodoch počuť nebudete. Vláda zavádza novú povinnosť pre podnikateľov

Šéf rezortu financií dodal, že zo strany Európskej komisie bola aktivovaná procedúra nadmerného deficitu. "Musím upozorniť, že za poslednej vlády boli zastavené akékoľvek sledovania deficitu. To spôsobilo situáciu, do ktorej sme sa dostali," podotkol.

Tieto skutočnosti podľa Kamenického predstavujú hrozbu vzniku značných hospodárskych škôd. Preto je potrebné naliehavo a efektívne pokračovať v konsolidácii súčasného nepriaznivého stavu v oblasti verejných financií. "Budem sa snažiť, aby Slovenská republika dosiahla zlepšenie verejných financií. Neteší ma, čo sa tu deje a čo musíme robiť, avšak konsolidácia je, bohužiaľ, nevyhnutná. Nemáme inú možnosť, ako konsolidovať, aj keď je to, samozrejme, bolestivé nielen pre ľudí, ale aj pre biznis," uzavrel Kamenický.

01 - Modified: 2024-09-27 13:37:01 - Feat.: - Title: Daňová nádielka na budúci rok stupňuje obavy zamestnávateľov už teraz. Najviac sa dôvera otriasla v priemysle 02 - Modified: 2024-09-27 12:48:14 - Feat.: - Title: Horský gigant víta zníženie dane na ubytovanie, ide vraj o zmysluplné rozhodnutie 03 - Modified: 2024-09-27 13:04:33 - Feat.: - Title: Šéf Rozpočtovej rady: Konsolidovať stačilo o miliardu menej. Zlomový pre rozvrat financií bol rok 2019 04 - Modified: 2024-09-27 09:47:09 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok 05 - Modified: 2024-09-27 08:21:03 - Feat.: - Title: Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov, tvrdia lekárski odborári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 00:03