Na snímke člen predsedníctva opozičného KDH a ekonomický expert Jozef Hajko ukazuje návrh konsolidácie verejných financií z dielne KDH. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok

27.09.2024, 11:46
Autor:
TASRTASR

Hnutie je za to, aby vláda stiahla aktuálny návrh konsolidačného balíka, o ktorom parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, a predložila ho neskôr spolu s návrhom rozpočtu na budúci rok.

Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku.

Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade.

"My sme si vyrátali, že keby štátna správa ušetrila do konca roka desať percent zo svojich výdavkov, čo je možné, nie je to žiaden problém, tak hovoríme zhruba o 400 miliónoch eur. To číslo je zhruba polovica toho, čo chce vybrať táto vláda na dani z pridanej hodnoty od všetkých občanov," vyhlásil poslanec hnutia Jozef Hajko.

Stačilo by na to podľa neho schváliť jedno stručné uznesenie vlády, ktoré by zaviazalo jednotlivé rezorty k takýmto úsporám.

image

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva. Strana má vlastnú predstavu

Práve koncom roka je na ministerstvách vždy veľký nárast výdavkov, upozornil odborník KDH na verejnú správu Martin Štuk. V ich rozpočtoch sú pritom podľa neho rôzne rezervy, ktoré v aktuálnej situácii treba využiť.

Šetriť sa dá podľa neho na výdavkoch na tovary a služby, na energiách, softvérových licenciách, centralizácii verejného obstarávania, či minimalizácii externých služieb.

image

KDH: Občania zaplatia v rámci konsolidácie 95 percent finančných prostriedkov

O väčšom šetrení zo strany vlády však podľa Hajka zatiaľ nikto nepočul. "Iba počúvame o tom, že štát bude chcieť budúci rok vybrať od obyvateľov, podnikateľov, zamestnávateľov, zamestnancov navyše 2,7 miliardy eur. Z toho 60 percent nesú na pleciach priamo občania, 35 percent podnikatelia, tým pádom samozrejme aj občania, lebo podnikatelia to prenášajú do cien a iba mizerných päť percent sa má šetriť na strane štátu," zhodnotil opozičný poslanec.

Hnutie je za to, aby vláda stiahla aktuálny návrh konsolidačného balíka, o ktorom parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, a predložila ho neskôr spolu s návrhom rozpočtu na budúci rok.

Ak sa však o ňom bude ďalej rokovať, KDH má pripravené viaceré pozmeňujúce návrhy. Týkať sa budú napríklad oblasti zdravotníctva alebo úpravy dane z finančných transakcií.

01 - Modified: 2024-09-27 08:21:03 - Feat.: - Title: Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov, tvrdia lekárski odborári 02 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Doplácame na príliš šikovných politikov 03 - Modified: 2024-09-27 07:08:46 - Feat.: - Title: Do hry sa dostávajú riešenia exministra Zajaca. Čo všetko vieme o balíku finančných opatrení v zdravotníctve? 04 - Modified: 2024-09-26 15:58:46 - Feat.: - Title: Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení, DPH na knihy sa upraví 05 - Modified: 2024-09-26 15:30:00 - Feat.: - Title: Kto máva taktovkou vo vládnom orchestri namiesto Fica? (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2024 11:47