Na snímke vysokokapacitná čerpacia stanica na skvapalnený zemný plyn LNG v Trnave. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

SPP pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu

27.09.2024, 13:00
Autor:
TASRTASR

Generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz potvrdil, že jednou z možností je potenciálne zapojenie azerbajdžanskej spoločnosti. Tá by mohla prepravovať ruský plyn cez ukrajinské územie bez toho, aby musel Kyjev rokovať s Gazpromom.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu po tom, ako koncom roka vyprší zmluva medzi Kyjevom a ruskou spoločnosťou Gazprom, uviedol vo štvrtok generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz. Informuje agentúre Reuters.

Ukrajina oznámila, že nechce obnoviť dohodu o tranzite plynu. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré si zabezpečili výnimku zo zákazu Európskej únie (EÚ) na dovoz plynu z Ruska a má záujem na pokračovaní tranzitu.

image

SPP dokáže nahradiť výpadok dodávok plynu z Ruska inými zdrojmi, reaguje podnik na ukrajinské vyhlásenia

"Keď zvážim všetky riziká, som presvedčený, že tranzit by mal byť a musí byť zachovaný, aby sa predišlo umelým nákladom v strednej Európe," povedal Ferencz na okraj plynárenskej konferencie v Hornom Smokovci. "Mám pocit, že veci sa nejako urovnajú. Aj v roku 2019 bolo predĺženie tranzitu podpísané v decembri," dodal.

Ferenz, ktorý sa nedávno vrátil z návštevy hlavného mesta Azerbajdžanu Baku, potvrdil, že jednou z možností je potenciálne zapojenie azerbajdžanskej spoločnosti SOCAR, ktorá by mohla prepravovať ruský plyn cez ukrajinské územie bez toho, aby musel Kyjev rokovať s Gazpromom.

image

Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac

Najjednoduchším spôsobom zapojenia spoločnosti SOCAR by bolo, keby na ukrajinsko-slovenskej hranici odovzdávala plyn späť Gazpromu, čo by ruskej spoločnosti umožnilo pokračovať v poskytovaní služieb svojim európskym zákazníkom, uviedol šéf SPP, pričom zdôraznil, že zatiaľ nie je nič dohodnuté.

Napriek tomu, že Kyjev tento scenár odmieta, pokračujú aj diskusie o zachovaní status quo, povedal Ferencz.

01 - Modified: 2024-09-26 14:12:21 - Feat.: - Title: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým, odkazuje SPP 02 - Modified: 2024-09-25 07:51:35 - Feat.: - Title: Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy potrubím 03 - Modified: 2024-09-27 09:34:02 - Feat.: - Title: Do Moskvy posielame za energie miliardy eur. Patríme v tom medzi premiantov Európy 04 - Modified: 2024-09-23 11:45:22 - Feat.: - Title: Skupina MOL uzavrela s Azerbajdžanom dohodu o rozvoji ložísk zemného plynu 05 - Modified: 2024-09-20 07:23:53 - Feat.: - Title: V okolí Kyjeva sa šíria lesné požiare, ľuďom odporučili nevetrať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2024 13:01