Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Odborári žiadajú prezidenta, aby nepodpísal konsolidačný balík a vrátil ho do Národnej rady

09.10.2024, 15:02
Autor:
TASRTASR
  • Vláda by mala prehodnotiť svoje kroky a začať skutočný dialóg so sociálnymi partnermi, tvrdia šéfovia odborárov.
  • Chcú spravodlivú konsolidáciu, ktorá by prispievala k dlhodobému rozvoju krajiny.

Rada predsedov odborových zväzov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Slovenskej republiky vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby nepodpísal už schválený konsolidačný balík vládou Slovenskej republiky a vrátil ho na prerokovanie do Národnej rady.

image

KOMENTÁR: Konsolidácia už má svoje prvé obete

Konsolidačný balík má podľa nich negatívny vplyv na obyvateľov Slovenska, a to najmä na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú domácnosti a zamestnanci, ktorí by sa nemali stať hlavnými platcami týchto opatrení. V stredu o tom informovala hovorkyňa Konfederácie KOZ Martina Nemethová.

Konsolidačný balík je bez ambície

"Konsolidačný balík nezohľadňuje skutočné potreby obyvateľstva a pracujúcich, je bez ambície zaviesť prorastové a protransformačné opatrenia, ktoré by naštartovali dlhodobý rozvoj Slovenska," uviedli predsedovia odborových zväzov.

Doplnili, že konsolidácia verejných financií je síce nevyhnutná, ale musí byť spravodlivá a postupná. Opatrenia nesmú podľa nej zasiahnuť najzraniteľnejšie skupiny Slovákov.

image

Pellegrini naznačil, že jeho podpis konsolidácie nie je istý: Budem do posledného dňa sledovať rokovania

Odborári zdôraznili, že zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH) a miestnych daní, spolu s poklesom daňových bonusov a dane z finančných transakcií sa zhoršia životné podmienky bežných ľudí, a to najmä v období, keď čelia vysokým nákladom spôsobeným infláciou a zdražovaním.

Vláda sa má zamerať na bohatších

Odborári dodali, že vláda by sa mala zamerať na zefektívnenie výdavkov verejného sektora, ako aj na výraznejšie zdanenie bohatých. Títo ľudia by mohli podľa nej prispieť väčším dielom k ozdraveniu verejných financií.

"Konsolidácia verejných financií musí byť realizovaná sociálne citlivým a vyváženým spôsobom, ktorý nezhorší postavenie pracujúcich a nezvýši už tak výraznú sociálnu nerovnosť. Vláda by mala prehodnotiť svoje kroky a začať skutočný dialóg so sociálnymi partnermi, aby konsolidácia bola spravodlivá a prispievala k dlhodobému rozvoju krajiny, nie k prehĺbeniu sociálnych a ekonomických problémov," uzavreli šéfovia odborárov.

01 - Modified: 2024-10-10 13:10:45 - Feat.: - Title: Pellegrini vymenoval nového ministra zdravotníctva. Dolinkovú nahradil Šaško 02 - Modified: 2024-10-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia za prevod zaplatia aj 40 eur a biznis sťažia i vyššie dane. Tu je sumár opatrení 03 - Modified: 2024-10-10 08:04:14 - Feat.: - Title: Pellegrini ratifikoval zmluvu o spolupráci slovenských a rakúskych záchraniek 04 - Modified: 2024-10-10 07:55:00 - Feat.: - Title: Štát by mal prehodnotiť podporu pre mestá a obce v oblasti športu. Celú záťaž nemôžu niesť samy, tvrdí Božik 05 - Modified: 2024-10-10 07:30:39 - Feat.: - Title: Vyššia daň zasiahne predaje aj prenájmy bytov. Vyjednávanie bude ťažké, majitelia môžu naraziť na nesúhlas
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. október 2024 15:11