Na snímke prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady na Úrade vlády 14. októbra 2024 v Bratislave. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Konfederácia odborových zväzov má negatívny postoj k návrhu štátneho rozpočtu

14.10.2024, 14:28
Autor:
TASRTASR

Kolektívne vyjednávanie je podľa prezidentky konfederácie Moniky Uhlerovej stále otvorené pričom sa dohodli na štvrtom kole kolektívneho vyjednávania.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) Slovenskej republiky má negatívny postoj k návrhu štátneho rozpočtu, a to z dôvodu nesúhlasu so samotnou konsolidáciou.

Uviedla to v pondelok prezidentka KOZ Monika Uhlerová po rokovaní tripartity, pričom upozornila aj na problém s dofinancovaním samospráv.

image

Vyjadrenia po rokovaní Tripartity o rozpočte na rok 2025

"Vo všeobecnej pokladničnej správe predkladaného rozpočtu je rozpočtovaných 525 miliónov eur, kde sa hovorí o tom, že sú to zdroje na vykrytie záväzkov vyplývajúcich z kolektívneho vyjednávania. Čiže 800-eurová odmena pre budúci rok a päťpercentné zvyšovanie platov v roku 2026. Avšak sú tam zadefinované ďalšie výdavky, ktoré nie sú podrobne vyčíslené, a tieto výdavky by mali byť vykryté uvedenou sumou," uviedla Uhlerová s tým, že tieto zdroje pravdepodobne nie sú dostatočné na dofinancovanie samospráv.

Kolektívne vyjednávanie je podľa nej stále otvorené, pričom sa dohodli na štvrtom kole kolektívneho vyjednávania. Podotkla, že je aktuálne nevyhnutné, aby štát a samosprávy medzi sebou rokovali a vyriešili túto situáciu. "Ak k tomu nedôjde, nedôjde ani k podpisu vyšších kolektívnych zmlúv za stranu samospráv, čo je trochu delikátny problém, pretože samosprávy sú zmluvnou stranou a reprezentujú reprezentatívne združenie zamestnávateľov na strane štátu," dodala Uhlerová.

image

Štát a odbory sa dohodli na valorizácii platov, upravili aj podmienky zamestnávania

Vysvetlila, že tieto záväzky by nemohli byť uplatňované na zamestnancov pod samosprávami alebo by na ne nemali nárok. "To je dosť vážny problém. Snažíme sa túto situáciu vyriešiť do dvoch týždňov. Pokiaľ nedôjde k dohode medzi samosprávou a štátom, tak v tom prípade celá dohoda padá a pre nás sa štát stáva nedôveryhodným partnerom pre kolektívne vyjednávanie," upozornila prezidentka Konfederácia odborových zväzov.

Ďalej povedala, že v histórii kolektívneho vyjednávania vyšších kolektívnych zmlúv pre verejnú správu je to prvýkrát, keď sa samospráva rozhodla, že tieto zmluvy nepodpíše, pokiaľ nebude zabezpečené dofinancovanie.

01 - Modified: 2024-10-14 12:06:13 - Feat.: - Title: Pohľady na štátny rozpočet v rámci tripartity sú protichodné, tvrdí Kamenický 02 - Modified: 2024-10-14 10:44:53 - Feat.: - Title: Budúcoročný rozpočet na dopravu a bývanie by mal presiahnuť štyri miliardy eur, tvrdí rezort financií 03 - Modified: 2024-10-11 18:57:52 - Feat.: - Title: Štátny rozpočet 2025: Na nový rezort cestovného ruchu pôjde vyše 200 miliónov eur 04 - Modified: 2024-10-09 13:05:05 - Feat.: - Title: Odborári žiadajú prezidenta, aby nepodpísal konsolidačný balík a vrátil ho do Národnej rady 05 - Modified: 2024-10-09 07:08:53 - Feat.: - Title: Z nuly na 2,5 miliardy eur. Štát je pri dôchodkoch rekordne štedrý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. október 2024 14:31