Poslanec SaS Karol Galek. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Opozícia chce zvolať mimoriadny hospodársky výbor k energopomoci, plánuje pozvať aj Sakovú

22.10.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

Opoziční poslanci na výbore neúspešne navrhli uznesenie, podľa ktorého musí rezort hospodárstva v spolupráci s rezortom financií a rezortom práce bezodkladne informovať členov hospodárskeho výboru o forme a výške pomoci.

Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti.

Opoziční poslanci preto plánujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, na ktorý chcú pozvať aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas). Po utorkovom zasadnutí hospodárskeho výboru o tom informovala strana SaS.

"Na jeseň minulého roka sme pritom ministerku hospodárstva vyzývali, aby pomoc s energiami bola adresná už v tomto roku. Žiaľ, za pravdu nám dala až na jar, keď potvrdila, že s adresnou pomocou rátajú až v roku 2025. Dodnes však nepoznáme žiadnu konkrétnu schému. Hrozí tak, že budúci rok nebude žiadna pomoc, respektíve bude malá a neadresná," priblížil poslanec za SaS Karol Galek.

image

Zmätky s energopomocou na plyn, vzduchom lietajú stámilióny. Platí nižšia suma, tvrdí teraz rezort financií

Opoziční poslanci na výbore neúspešne navrhli uznesenie, podľa ktorého musí ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ministerstvom financií a ministerstvom práce a sociálnych vecí bezodkladne informovať členov hospodárskeho výboru o forme a výške pomoci, ktorá bude na budúci rok poskytnutá slovenským domácnostiam.

Súčasťou informácie mal byť aj stav riešenia zmluvy na rok 2025 so Slovenskými elektrárňami. "Toto uznesenie nebolo koaličnými členmi výboru podporené. Z toho dôvodu podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru, na ktorý si predvoláme aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú. Tá musí jasne vysvetliť, ako bude vyzerať energopomoc pre občanov. V záujme všetkých slovenských rodín sa tiež budeme pýtať, či sa lacnej elektriny dočkajú aj na budúci rok alebo sa majú občania po vysokých cenách plynu a vode pripraviť na ďalšie zdražovanie," uzavrel Galek.

01 - Modified: 2024-10-20 22:00:15 - Feat.: - Title: Po Hirmanovi upravuje systém aj Saková. Zmena po roku je neobvyklá, vraví odborník o rozpočítavaní tepla 02 - Modified: 2024-10-20 07:59:34 - Feat.: - Title: Top výroky: Kamenický varoval pred bankrotom Slovenska. Silný impulz na mobilizáciu, reagujú odborári 03 - Modified: 2024-10-18 13:34:09 - Feat.: - Title: Pellegrini je spoluzodpovedný za historicky najväčšie zdražovanie, reaguje SaS na podpis konsolidácie 04 - Modified: 2024-10-17 14:07:41 - Feat.: - Title: Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený, vraví Kolíková. Ministra spravodlivosti vyzýva, aby konal 05 - Modified: 2024-10-16 15:05:55 - Feat.: - Title: Opozícia chce oslobodiť príjemcov hmotnej núdze od platenia správnych poplatkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. október 2024 11:58