Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo aj vo výrobe hotových krmív. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Počet pracovníkov v potravinárstve na Slovensku za minulý rok stúpol

22.03.2025, 12:55
Autor:
TASRTASR

Najvýraznejšie medziročné zníženie počtu zamestnancov v roku 2024 nastalo podľa potravinárskej komory vo výrobe a konzervovaní hydiny.

V roku 2024 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 32 916 zamestnancov. Oproti roku 2023 sa ich počet zvýšil o 2,7 percenta. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Spresnila, že najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v roku 2024 zaznamenalo vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 19,6 percenta) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 9,0 percenta).

image

V okrese Dunajská Streda platí pre slintačku a krívačku mimoriadna situácia

Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo aj vo výrobe hotových krmív (o 7,8 percenta), vo výrobe mlynských výrobkov (o 6,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 5,3 percenta), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrokov (o 5,1 percenta), vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 4,9 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 4,8 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 3,7 percenta), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 1,2 percenta), vo výrobe cestovín (o 0,8 percenta) a vo výrobe piva a sladu (o 0,7 percenta).

Najvýraznejšie medziročné zníženie počtu zamestnancov v roku 2024 nastalo podľa Holéciovej vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 15,7 percenta). Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, a to o 10,6 percenta.

Holéciová dodala, že priemerný počet zamestnancov sa vlani znížil aj vo výrobe hroznového vína (o 6,7 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 6,0 percenta) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 0,5 percenta).

01 - Modified: 2025-03-14 10:40:52 - Feat.: 1 - Title: Agrokomora apeluje na verejnosť, aby pre slintačku dodržiavali prísne opatrenia 02 - Modified: 2025-02-25 11:30:41 - Feat.: 1 - Title: SPPK sa protestnou jazdou pridá k poľnohospodárom z EÚ proti dohode Mercosur 03 - Modified: 2025-02-13 18:36:25 - Feat.: 1 - Title: Šéf agrokomory reaguje na obvinenia ministra Takáča: Išlo len o pripomienky, korupciu som nespomínal 04 - Modified: 2025-02-05 12:16:12 - Feat.: 1 - Title: Takáč: Rezort pôdohospodárstva ruší katalógovú výzvu číslo 74 vypísanú koncom minulého roka
01 - Modified: 2025-03-21 13:23:44 - Feat.: - Title: Možné rozšírenie slintačky a krívačky môže ohroziť potravinovú bezpečnosť štátu, varuje potravinárska komora 02 - Modified: 2025-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Odhalené týranie zvierat: skákanie po hlavách teliatok či bodanie vidlami. Trestný čin a strata dotácií 03 - Modified: 2025-03-14 10:40:52 - Feat.: - Title: Agrokomora apeluje na verejnosť, aby pre slintačku dodržiavali prísne opatrenia 04 - Modified: 2025-02-25 11:30:41 - Feat.: - Title: SPPK sa protestnou jazdou pridá k poľnohospodárom z EÚ proti dohode Mercosur 05 - Modified: 2025-02-21 04:17:56 - Feat.: - Title: Tmavá čokoláda, sušené ovocie, oriešky. Viete, čo obsahuje najviac kalórií?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. marec 2025 12:55