Vašu spoločnosť ste rozbiehali pred vyše 15 rokmi úplne sám. Dnes ste najväčším svetovým dodávateľom šošovice, cícera a hrachu. Prečo ste sa rozhodli vstúpiť práve do tohto úzko špecializovaného biznisu?
Keď sa zamyslím nad tým, po ktorých produktoch je najväčší dopyt, vždy mi príde na rozum, ako rýchlo rastie počet obyvateľov Zeme. Podľa odhadov odborníkov by do roku 2050 malo žiť na našej planéte desať miliárd ľudí, ktorých bude treba nasýtiť. A práve produkcia a konzumácia rastlinných bielkovín bude pri tak raketovo stúpajúcej populácii významným faktorom pri hľadaní riešenia, ako všetkých obyvateľov Zeme nakŕmiť. Ja som presvedčený o tom, že bude potrebné vyrábať bielkoviny veľmi intenzívnym spôsobom. Avšak vždy musíme brať ohľad na to, aký dosah bude táto výroba mať na životné prostredie.
Vaša produkcia všetky tieto kritériá spĺňa?
Myslím si, že áno. Vidíme, ako rýchlo stúpa úroveň života v Ázii i na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch. Ľudia si môžu dovoliť čoraz kvalitnejšie potraviny. Práve šošovica, cícer a hrach pritom patria medzi vysoko výživné produkty, ktoré sú zároveň priaznivo naklonené životnému prostrediu. V pôde prirodzene rastú a ich výroba je do veľkej miery trvalo udržateľná. Využil som teda veľkú príležitosť rastu tohto odvetvia. Spustil som v Kanade program, ako presvedčiť farmárov, aby pestovali práve tieto komodity. V priebehu posledných 15 rokov sme s týmto plánom uspeli a naplno spustili programy rozvoja.
Akú pozíciu dnes máte vo svete?
Môžem vám povedať že len šošovica a hrach rástli minulý rok v Kanade na 11 miliónoch akrov pôdy. Práve Kanada má 60-percentný podiel na celosvetovom obchode s hrachom. Patrí jej 65 percent globálneho obchodu so šošovicou. A moja spoločnosť AGT Food and Ingredients má pod kontrolou 25 percent celosvetového ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.