Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpov boj proti globalizácii škodí svetovej ekonomike, varujú vplyvní bankári

19.06.2017, 18:20
Autor:
mpmp

Je to už päť mesiacov, čo Donald Trump vstúpil do Bieleho domu prednými dverami. A jedným z kľúčových bodov jeho administratívy stále zostáva myšlienka obmedzovania dovozu, aspoň v bilaterálnych vzťahoch. Vplyvní bankári však hlasno upozorňujú, že zastavenie globalizácie by mohlo svetovú ekonomiku značne poškodiť.

Bazilejská Banka pre medzinárodné platby (BIS), označovaná za centrálnu banku centrálnych bánk, tvrdí vo svojej pravidelnej správe, ktorú zverejnila cez víkend, že globalizácia sa stala obetným baránkom. Stúpenci ochranárskych praktík tvrdia, že priniesla rastúcu nerovnosť v príjmoch vnútri krajín.

Podľa bankárov z Bazileja ale nemožno viniť globalizáciu z toho, že sa roztvárajú nožnice v spoločnosti. Argumentujú, že znížila svetovú chudobu - podiel svetovej populácie žijúcej v chudobe sa proti 40 percentám v 80. rokoch minulého storočia znížil na terajších 12 percent. A ak by sa globalizačný trend otočil, mohlo by to postupne viesť k zníženiu životného štandardu na celom svete.

BIS síce pripúšťa, že zisky z obchodu neboli rovnomerne rozdelené na národnej úrovni, ale že k prehlbovaniu priepasti medzi bohatými a chudobnými prispeli väčšou mierou ďalšie faktory, najmä rýchly rozvoj technológií.

Trump na ochrane Ameriky pred dovozmi zo zahraničia postavil svoju predvolebnú kampaň, hneď v prvých dňoch po nástupe do funkcie odstúpil od Transpacifickej zmluvy (TPP). Po nástupe Trumpovej administratívy sa aj zastavili práce na obdobnej dohode s Európou (TTIP) a existujú snahy vyjednať inú formu spolupráce s Kanadou a Mexikom.

Rastúca snaha o vyššiu ochranu domácej ekonomiky ale zaznieva aj z európskych krajín. Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron napríklad presadzuje "Buy European Act", ktorý by zabránil firmám mimo EÚ uchádzať sa o verejné zákazky v Únii.

"Medzinárodné obchodné a finančné väzby by sme mali skôr posilňovať, než oslabovať," hovorí šéf Banky pre medzinárodné platby Jaime Caruana. Správa uvádza, že globalizácia priniesla svetovej ekonomike za posledné polstoročie množstvo výhod.

"Otvorenosť obchodu posilnila konkurenciu a viedla k rozšíreniu technológií, vďaka čomu sa zvýšila efektivita a produktivita. Schopnosť získať lacnejšie a kvalitnejšie tovary a služby z celého sveta tiež priamo zvyšuje životnú úroveň domácností," uvádza správa.

BIS navyše vyzýva politikov, aby našli spôsob, ako zabrániť nadnárodným spoločnostiam, aby danili svoje zisky v krajinách, kde je to pre nich najvýhodnejšie.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2023-12-14 21:54:42 - Feat.: - Title: Izrael plánuje povojnovú správu Gazy, mohlo by na ňu dohliadať viacero krajín 03 - Modified: 2023-12-13 19:00:00 - Feat.: - Title: Globalizácia ukázala svoje slabiny, preto mení podobu 04 - Modified: 2023-09-12 12:53:33 - Feat.: - Title: Svetová obchodná organizácia vidí známky trieštenia v svetovom obchode, podľa nej však nejde o deglobalizáciu 05 - Modified: 2023-07-11 07:36:55 - Feat.: - Title: Zárobky londýnskych investičných bankárov vlani pre nižšie bonusy klesli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:40