StoryEditor

Vladimil Podstránsky: Vyrovnajú sa dlhy vo verejných financiách

15.06.2004, 00:00

Vláda predkladá pozmeňujúci návrh v zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorým navrhuje presunúť pohľadávky na štát. Ktorých subjektov sa dotkne táto operácia?
- Ide o transakciu vyrovnávajúcu dlhy v okruhu verejných financií. Keďže Sociálna poisťovňa (SP) i daňová správa majú určité dubiózne pohľadávky, daňová správa postúpi svoje pohľadávky na subjekt, ktorý je v stopercentnom vlastníctve štátu, v tomto prípade na Veriteľa a. s. Následne Veriteľ týmito pohľadávkami vyrovná záväzky zdravotníckych zariadení voči SP. Súčasný zákon o rozpočtových pravidlách umožňuje daňovej správe postúpiť pohľadávky na iný subjekt, zákon však treba pozmeniť preto, aby sa pohľadávky mohli postupovať ďalej. V žiadnom prípade nepôjde o postúpenie pohľadávok do komerčnej sféry.

Takýto návrh sa však nepozdáva poisťovni, keďže Rada riaditeľov SP má obavy kvôli bonite pohľadávok?!
- Samozrejme, treba preveriť pohľadávku po pohľadávke. Pre verejné financie je však racionálnejšie, keď pohľadávky spravuje jeden subjekt. Keď štát a verejná správa vystupujú ako jeden veriteľ, môžu účinnejšie postupovať voči dlžníkom. Koncentruje sa dôraz na vymoženie pohľadávok voči subjektom, ktoré si neplnili záväzky voči verejnej správe.

V akom časovom horizonte odhadujete, že by sa naznačená operácia mohla uskutočniť a dá sa už teraz povedať, o akú celkovú sumu pôjde?
- Ak sa podarí zmeniť zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy už na júnovej schôdzi, predpokladám, že k naznačenej operácii by mohlo dôjsť do konca roka. Zatiaľ nevieme povedať, o akú celkovú sumu by išlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:44