TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pochybné tendre za milióny vyhrala u Kotlebu firma so štyrmi zamestnancami, štát to preverí

27.06.2017, 15:32
Autor:
slmslmchocho
Firma RENOMONT Profi vyhrala súťaže na rekonštrukciu ciest v Banskobystrickom kraji v hodnote 5,5 milióna eur.

V Banskobystrickom kraji sa chystajú pred voľbami opravovať cesty. Firma RENOMONT Profi sídliaca v Trenčíne vyhrala súťaže na ich rekonštrukciu v hodnote 5,5 milióna eur.

Z 15 súťaží v hodnote 9 740 000 eur vypísaných krajom vedeným šéfom ĽSNS a poslancom Marianom Kotlebom vyhral RENOMONT deväť. A to má podľa údajov stránky Finstat za rok 2016 len 3 - 4 zamestnancov. Tržby firmy v roku 2016 predstavovali 274 342 eur, teraz zrejme rapídne narastú.

RENOMONT má na svojom webe vypísané práce, ktoré ponúka. Ide o zemné práce, výstavbu rodinných domov na kľúč, hrubú stavbu, spevnené plochy, zateplenie, potery a iné. Taktiež ponúka prenájom troch stavebných technológií. Konkrétne rýpadlo-nakladač, zhutňovač platní a lešenie. O výstavbe a oprave ciest na stránke zmienka nie je.

Hoci Protimonopolný úrad nedisponoval informáciami o spomínaných tendroch, na otázky HN reagoval tým , že prípad preverí. Známe informácie podľa úradu „obsahujú určité indície protizákonného postupu.“

"Nie je vylúčený aj samotný výkon kontroly, keďže sme obrdžali podnet," reagoval na otázky HN hovorca Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Ján Mažgút. Okrem toho konštatoval, že ÚVO „dlhodobo poukazuje na to, že by sa stavebné práce nemali vyhlasovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS).“ Práve cez EKS Banskobystrický kraj realizoval všetkých 15 tendrov na opravu ciest.

Súťaže vyhral za pochybných okolností

O prípade ako prvá informovala TV Markíza. Jej redaktor Michal Kovačič sa na tento úspech išiel spýtať konateľa firmy RENOMONT Ľudovíta Činčalu.

Ten otvoril dvere a oznámil, že nikto nie je doma, čo však Kovačiča neodradilo, keďže bolo očividné, že to nie je pravda. Činčala následne zaprel, že je Činčala. Keď vysvitlo, že doma predsa len niekto je a že Činčala je Činčala, prišli na rad aj otázky Kovačiča.

Činčala bol však skúpy na slovo. „Nebudem s vami hovoriť," znela jeho reakcia. Na otázku, čomu prisudzuje najnovší veľký úspech firmy RENOMONT v súťažiach vyhlásených Kotlebovým krajom, odpovedal: „Neviem, darí sa nám."

Pochybnosti vzbudzuje aj spôsob, akým RENOMOT tendre vyhral. V štyroch prípadoch súťažil sám so sebou a v ďalších štyroch mal za súpera košickú firmu Sokol Trade. V prípade jednej zo súťaží za 600-tisíc RENOMONT-u stačilo zľaviť o euro a Sokol Trade to vzdal. Podľa Mažgúta to vzbudzuje podozrenie z kartelových dohôd.

Kotlebovci sú spokojní

Aj okolnosti vypísania 15 tendrov na opravu ciest v Banskobystrickom kraji za 9 740 000 eur stoja za pozornosť. Vypísané boli v pondelok 19. júna poobede, súťaž sa jednotne vo všetkých 15 prípadoch konala v piatok 23. júna o 8:15. Stavebné firmy mali tak reálne len tri čisté dni na obhliadku ciest a vypracovanie cenovej ponuky, čo môže byť problematické. Expert na verejné obstarávanie Jaroslav Lexa pre TV Markíza tvrdí, že zo zákona je pri takýchto zákazkách určená minimálna lehota na čistých 25 dní.

Navyše to, že sa súťaže konali v jednotnom čase, znamená, že ak by sa chcela firma zapojiť do všetkých súťaží, potrebuje na to súčasne 15 ľudí za 15 počítačmi. „Ukončenie zákazky bolo v ten istý deň, všetky zákazky sa ukončovali v rovnaký okamih. Tak je to asi najnezmyselnejšie, čo môže niekto urobiť," vyhlásil Lexa.

Kotlebovci sú s 15 tendrami spokojní. „Čo sa týka cenového hľadiska, tak sa nám to podarilo vysúťažiť za rekordne nízke ceny, v rovnakých cenových úrovniach, ako to bolo minulý rok,“ tvrdí riaditeľ úradu kraja a poslanec za ĽSNS Milan Uhrík. „My sa ponáhľame preto, lebo minulý rok sa robili cesty až na jeseň a nebolo to šťastné riešenie," vysvetlil.

Pozrite si aj anketu medzi poslancami SaS o tom, či považujú Mariana Kotlebu za fašistu:

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:23