Flickr/bvi4092
StoryEditor

"Neveríme, že Španielsko zneužije hranice ako zbraň." Nad kráľovstvom hazardu sa vznáša tieň brexitu

18.07.2017, 10:03
Autor:
ČTKČTK
Britská enkláva, ktorá sa rozprestiera na šiestich kilometroch štvorcových, sa v posledných 20 rokoch stala mekkou internetových hier o peniaze.

V chodbách vytesaných na obranu gibraltárskej skaly sa nachádzajú počítače napojené na celý svet. Tieto prístroje určené na stávky a internetové hry sú hlavným zdrojom príjmov britskej kolónie, ktorá si svoje výsadné postavenie chce zachovať aj po odchode Británie z Európskej únie, píše agentúra AFP.

Gibraltár, enkláva na šiestich kilometroch štvorcových, na ktorú si robí nároky Španielsko, sa v posledných 20 rokoch stala mekkou internetových hier o peniaze: stávok na futbal alebo na britské parlamentné voľby, pokru, rulety i baccaratu.

​Počítače centra Continent8 pracujú za opancierovanými dverami v tuneli, kde je doposiaľ kancelária, odkiaľ generál Dwight Eisenhower, vrchný veliteľ Spojencov, riadil v roku 1942 vyloďovacie operácie v Afrike.

Pre 33 000 obyvateľov Gibraltáru sú aktivity v Continent8 či v ďalších dvoch dátových centrách Gibraltáru strategické: podľa ministra obchodu Alberta Isolu zaisťujú 25 percent hrubého domáceho produktu, viac než ktorýkoľvek iný sektor ekonomiky.

30 spoločností na Gibraltáre

Podľa konzultantov H2 Gambling Capital predstavovali len tieto spoločnosti na Gibraltári 30 percent z 39,3 miliardy dolárov (34,29 miliardy eur) zisku svetového sektoru hier a internetových stávok v minulom roku.

V 90. rokoch, keď sa vsádzalo ešte po telefóne, sa najväčší operátori presídlili kvôli priaznivému daňovému zaťaženiu a prístupu na európsky trh z karibskej oblasti na Gibraltár.

"Našou filozofiou bolo od počiatku prijímať len tie spoločnosti, ktoré mali dobre zavedený obchod," vysvetľuje Albert Isola. Musia fyzicky operovať na Gibraltári a sú podrobené prísnym predpisom, aby sa zabránilo praniu špinavých peňazí a aby sa zabezpečila ochrana maloletých a hráčov, ktorým hrozí závislosť.

Na Gibraltáre má povolenie na internetové hry len 30 spoločností - na Malte ich sú stovky - ale zamestnávajú vyše 3000 ľudí rôznych národností. Gibraltár ich priťahuje aj preto, že môžu dochádzať zo Španielska, kde je život príjemnejší a lacnejší.

Problémom môžu byť hranice

"Hlavnou starosťou v súvislosti s brexitom je to, ako bude hranica so Španielskom fungovať," hovorí právnik Peter Montegriffo, ktorý pomáha spoločnostiam prevádzkujúcim hry usadzovať sa na Gibraltári.

Po rozhodnutí Británie z 23. júna 2016 opustiť Európsku úniu obnovilo Španielsko svoje nároky na Gibraltár, ktorý v roku 1713 muselo postúpiť britskej korune.

Obyvatelia Gibraltáru sa obávajú nových prekážok na hraniciach, ako sa to občas v napätých obdobiach medzi Londýnom a Madridom stáva. Len posilnenie colných kontrol môže vyvolať nekonečné rady.

"Otázka brexitu má pre Gibraltár nesmierny význam," hovorí právnik Montegriffo. "Neveríme, že demokratické Španielsko zneužije hranice ako zbraň, ako to urobilo pred 45 rokmi, ale vstupujeme na neznámu pôdu," dodáva.

Podmienky brexitu, o ktorých Londýn začal s Bruselom rokovať, budú mať dopad aj na internetové hry. Tento sektor je totiž široko zameraný na britský trh, ktorý je v tomto smere najzrelší a najvýznamnejší v Európe. Stále viac spoločností využíva svoje sídlo na Gibraltári na to, aby získali svoje zastúpenie v iných európskych krajinách.

O všetkom sa rokuje

Jeden z velikánov sektora, 888, už varoval, že keby skutočnosť, že sídli na Gibraltári, mala brániť zachovať si pobočky v niektorých európskych krajinách, uvažoval by o registrácii na Malte.

O všetkom sa rokuje. Keby Európska únia rozhodla, že operátori hier musia mať svoje zastúpenie v EÚ, aby si zachovali svoju licenciu, mohla by Británia namietať, že v takom prípade nemôžu sídliť na Malte a zachovať si prístup na britský trh.

Riaditeľ Lottolandu Nigel Birrel nepredpokladá väčšie ťažkosti. "Neverím, že brexit bude mať vplyv na možnosť ponúkať naše služby v EÚ," hovorí.

V bývalej Eisenhowerovej kancelárii šéf kanadskej spoločnosti Continent8 Luis García tvrdí: "Continent8 tu zostane, kým tú zostanú jeho klienti. A tí nám povedali, že nemajú v úmysle Gibraltár opustiť."

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:56