GréckoReuters
StoryEditor

Ak Grécko opäť vydá dlhopisy, Radičovej vláda v roku 2011 padla zbytočne, tvrdí známy ekonóm

20.07.2017, 09:34
Autor:
TASRTASR
Už v minulom roku grécka vláda nad očakávanie hospodárila s prebytkom, rovnako ako v prvom polroku tohto roka.

Grécko už nie je viac hriešnikom eurozóny a môže v lete opäť vydať vlastné dlhopisy. Ukazuje sa, že pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu priniesla po rokoch svoje ovocie a Radičovej vláda v roku 2011 na tejto téme padla zbytočne. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal šéfekonóm Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

„Pomoc Grécku sa v roku 2011 stala vnútropolitickým problémom Slovenska. Išlo o nesolidárny a nie práve najšťastnejší krok. Po siedmich rokoch sa ukázalo, že Európsky stabilizačný mechanizmus je šitý pre krajiny s problémami. Grécko stabilizovalo verejné financie a ak sa v lete vráti na kapitálový trh, tak sa ukáže, že Radičovej vláda padla vtedy zbytočne,“ zdôraznil Vaňo.

Už v minulom roku grécka vláda nad očakávanie hospodárila s prebytkom, rovnako ako v prvom polroku tohto roka. „Ide o primárny prebytok, ktorý nezahŕňa splátky istiny a úroku z dlhu. Prekvapením tohto leta sú grécke dlhopisy, ktorých výnos do splatnosti klesol na 5 percent, čo je najmenej od roku 2010. Grécke verejné financie sú v najlepšom stave od krízy,“ konštatoval Vaňo.

EÚ začala s pomocou krajinám v ekonomických problémoch v roku 2010. Vtedy vznikla prvá verzia, tzv. dočasný euroval (EFSF), ktorý fungoval tri roky a počas nich poskytol finančnú pomoc trom členským krajinám eurozóny - Grécku, Írsku a Portugalsku - v celkovej sume viac ako 174 miliárd eur. Z trvalého eurovalu (ESM), ktorý vznikol v roku 2013 ako náhrada dočasného riešenia, bola následne poskytnutá pomoc Španielsku, Cypru a Grécku v sume 77,3 miliardy eur. Podobne ako Vaňo aj Ministerstvo financií (MF) SR tvrdí, že euroval bol úspechom.

"Všetky krajiny, s výnimkou Grécka, ktorým bola poskytnutá pomoc, postupne získali prístup na finančné trhy a vystúpili zo stabilizačných programov. Napriek enormnému reformnému úsiliu sa Grécku zatiaľ nepodarilo ukončiť stabilizačný program. Avšak aj Grécko postupne dostáva verejné financie pod kontrolu a v najbližších týždňoch sa očakáva jeho vystúpenie z procedúry nadmerného deficitu," uviedol rezort financií.

Vaňo však upozornil, že kým verejné financie v Grécku sa dostávajú pod kontrolu, reálna ekonomika stále nie je v dobrej kondícii. „Reálna ekonomika zaostáva za verejnými financiami, hoci v tomto roku sa už očakáva jej rast. Ťaží ju najmä najvyššia nezamestnanosť v EÚ, viac ako 20 percent. Reformy, napríklad pracovného trhu, však časom Grécku prinesú ovocie,“ očakáva Vaňo.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-10 18:47:45 - Feat.: - Title: "Nevyhnutný krok." Nemecko a Grécko označili schválenie reformy azylového systému Únie za historické
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:33