Cider je, biologický povedané, kvasený nápoj z jablkovej šťavy, hovorí Rado Oprendek. Mladý 23-ročný študent z Budimíra pri Košiciach mu prepadol pred viac ako troma rokmi, keď sa s ním stretol v zahraničí. S bratom Gabrielom sa rozhodli zaplniť dieru na trhu a začali ho ako jedni z prvých vyrábať na Slovensku. Opre' Cider sa dostal na festivaly a za barové pulty pritom ešte skôr ako jablkové alko objavili veľké komerčné značky. Teraz ho majú v ponuke všetky top kaviarne v Bratislave a Košiciach. Biznis sa podarenej dvojke pomerne rýchlo rozbehol, a to napriek tomu, že väčšina ľudí si vo veku bratov Oprendekovcov iba hľadá prvé zamestnanie alebo tápe, či si vybrala ten správny odbor na štúdium.
Jablkový burčiak v biznise
Príbeh sa začal, keď Gabriel cestoval popri svojom štúdiu v Dánsku. „Cider mi veľmi chutil a na Slovensku sa nedal kúpiť. Raz som prišiel domov, dal bratovi ochutnať juhoafrický cider a on, že vau,“ hovorí. Rado v tom čase brigádoval u známeho, ktorý si doma často robil takýto cider, ale nazýval ho vtedy ešte „jablkový burčiak“. Chuť juhoafrického nápoja mu teda bola povedomá. Viac-menej ako hoby začal kombinovať chute a prvý cider vyrobil takpovediac na kolene.
V biznise to podarenej dvojke klape. Mladí podnikatelia ťažia z toho, že sú úplne rozdielni. Starší Gabriel študoval marketing a ekonomiku a rieši prezentáciu firmy. Mladší Rado má ako vyštudovaný biológ ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.