Ilustračná snímkaDreamstime
StoryEditor

Česká energofirma mieri do konkurzu. Na kolená padla pre výstavbu elektrárne v Turecku

01.08.2017, 19:59
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Vítkovice Power Engineering (VPE) podala na seba návrh na konkurz. Ako uviedla Česká televízia, firma má problémy pre výstavbu uhoľnej elektrárne v Turecku.

Zástupcovia VPE poukázali na to, že firma nemá finančnú a faktickú podporu investora, ktorým mala byť materská firma Vítkovice, a.s., a za takých okolností je ďalšie prevádzkovanie podniku neprijateľné, keďže každým dňom dochádza k prehlbovaniu straty. VPE pritom mala do polovice augusta vytvoriť plán reorganizácie.

Firma v úpadku

VPE je od augusta minulého roka v úpadku. Minulý týždeň veritelia na schôdzke na pôde Krajského súdu v Ostrave neschválili znalecký posudok oceňujúci majetkovú podstatu firmy.

"Situáciu sledujeme a detailnejšie sa vyjadríme potom, keď budeme mať viac informácií ohľadne postupu predstavenstva VPE. My naďalej podporujeme reorganizáciu," povedala Novinkám hovorkyňa skupiny Vítkovice Eva Kijonková.

Problémová stavba

Firmu dostala do ťažkostí problémová stavba hnedouhoľnej elektrárne Yunus Emre spoločnosti Adularya v Turecku. Podľa Vítkovíc je ale dôvodom zlého stavu VPE aj situácia na energetických trhoch či odložené investície hlavných zákazníkov. Veritelia prihlásili na súde pohľadávky za viac než 71 miliárd korún (2,72 miliardy eur).

VPE sa zaoberajú najmä výstavbou a dodávkami elektrární a patrili k najdôležitejším firmám skupiny. Zamestnávajú približne 800 ľudí. Patria do strojárskej skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikateľa Jana Světlíka, v ktorej je viac než 20 firiem. Tie majú spolu takmer 4000 zamestnancov. Niekoľko firiem sa však v minulom roku dostalo do finančných problémov, okrem VPE skončili v úpadku ešte Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.

01 - Modified: 2017-09-26 23:40:16 - Feat.: - Title: Srdce impéria milionára Světlíka padá do konkurzu 02 - Modified: 2017-08-07 10:42:18 - Feat.: - Title: Česká energofima so stovkami zamestnancov ide do konkurzu, rozhodol súd 03 - Modified: 2016-12-01 21:30:45 - Feat.: - Title: Zadlžená „dcéra“ Vítkovíc dostala šancu na ozdravenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:24