pinterest
StoryEditor

Ako v sebe objaviť "vnútorné zviera"? Manažéri si trénujú svoju silu tvárou v tvár s vlkmi

04.09.2017, 09:55
Autor:
ČTKČTK

"Zavrite ústa, keď vám olizujú tváre. Majú veľké jazyky." A veľké zuby. V Rakúsku si manažéri skúšajú svoju chladnokrvnosť tak, že vstupujú do klietky s vlkmi, aby prebudili zviera, ktoré v nich drieme, píše agentúra AFP.

Šiesti účastníci seminára nazvaného Hovor s vlkmi nábožne načúva cvičiteľovi Kurtovi Kotrschalovi. Títo ľudia, ktorí sú zvyknutí riadiť veľké tímy, zaplatili 650 eur, aby sa stretli s mocnejšími, ako sú oni sami. Je to päť šedých vlkov patriacich Centru pre vedecké štúdium vlkov v Ernstbrunne severne od Viedne.

"Nezáleží na tom, kto ste, či ste generálny riaditeľ alebo domovník, vlkovi to je jedno. Akonáhle vstúpite do klietky, vaše postavenie nehrá žiadnu rolu," upozorňuje Brit Ian Mc Garry, ktorý je jedným z autorov koncepcie seminára.

Malá skupina teda vstupuje za mreže. Párik vlkov, Nanuk a Una, sa približuje, aby prichádzajúcich oňuchal. Cvičiteľ manažérov vyzýva, aby si čupli a nechali obrovské papule priblížiť sa k tvári.

Vlci majú ostré zuby a mocný dych. Riziko je ale prakticky nulové, uisťuje Kotrschal. "Nikdy sme nemali žiadny incident," dušuje sa.

Ako všetkých 17 vlkov z Ernstbrunnu boli Nanuk a Una vychovaní človekom od desiatich dní svojho veku. Cieľom tohto chovu je porovnávať ich správanie so psami chovanými za rovnakých podmienok.

Ako dobrí nemeckí ovčiaci podávajú svoju obrovskú labu, keď k nim vystriete ruku. Avšak nie sú zdomácnené a zachovali si svoje reflexy divého zvieraťa.

Väčšina účastníkov seminára tvrdí, že im stretnutie s vlkmi pomohlo, aby v sebe objavili "vnútorné zviera" a rozvinuli neverbálnu komunikáciu.

"Mala som pocit, že sa stretávam tvárou v tvár s veľmi silným zvieraťom, ktoré na mňa pozerá ako na sebe rovného. Keď ma vlk za takú uznal, pochopila som, že keď budem chcieť, budem sama tiež veľmi silná," zveruje sa päťdesiatročná Britka Shirley Smithová.

Päťdesiatročný Bernhard, ktorý stojí na čele medzinárodného projektu, je rovnako nadšený. "Dnes sa mi zbystrili zmysly. Keď riadim nejaký projekt, musím vedieť predvídať reakciu ľudí ešte predtým, než začnú hovoriť," hovorí.

Prispievajú vlci k tomu, aby sa človek stal ešte viac človeku vlkom? Naopak, myslí si Bernhard. "Ukazuje to, že nie je vhodné sťahovať sa do úzadia, ale tiež nie je dobré dávať príliš najavo dominantný postoj. Všetko ide lepšie, keď sú ľudia voči sebe navzájom viac vnímaví a pozorní," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:54