KCNA/Reuters
StoryEditor

Severná Kórea naberá na sile vďaka Bitcoinu. Je možné, že ho ťaží aj Kim Čong-un

16.12.2017, 23:00
Autor:
kopkop
Z rastu ceny Bitcoinu sa netešia len investori či počítačoví experti.

Z bitcoinovej horúčky má radosť aj nečakaná osobnosť: severokórejský vodca Kim Čong-un. Krajina izolovaná sankciami údajne sama digitálnu menu ťaží a zároveň stojí za hackerskými útokmi, ktorých cieľom je Bitcoin získať.

"Severná Kórea útočila na burzy s digitálnymi menami," povedal CNN Lee Dong-Geun, riaditeľ juhokórejskej štátnej agentúry zameranej na internet a internetovú bezpečnosť. "Nevieme, koľko Severná Kórea zatiaľ ukradla, ale polícia potvrdila hackerské útoky režimu."

​Podľa polície sa Severokórejčania zamerali na štyri juhokórejskej burzy s digitálnymi menami v júli a v auguste.

Predchádzajúce správy tiež potvrdili, že Severná Kórea stojí aj za útokmi ransomwaru WannaCry, ktoré udreli po celom svete na jar tohto roku. Tento škodlivý systém napáda počítače a znemožní používateľom prístup k ich dátam. Aby ich majiteľ získal späť, požadujú útočníci platbu "výkupného" práve v Bitcoinoch.

Severokórejská "baňa"
Výskumná spoločnosť Recorded Future zároveň tvrdí, že Severokórejčania minimálne od mája Bitcoin tiež sami ťažia. Ťažba je zjednodušene povedané proces, kedy užívatelia prepožičiavajú sieti výkon svojich počítačov a sú za to odmeňovaní novými digitálnymi "mincami".

"Nie sme schopní zistiť, koľko Bitcoinov sú schopní generovať. Sledujeme však túto aktivitu," povedala CNBC Priscilla Moriuchiová z Recorded Future.

Koľko presne môže mať autoritatívny režim dohromady Bitcoinov nie je jasné, ale ich hodnota sa rýchlo zvyšuje. Kurz Bitcoinu v sobotu prekročil hranicu 19-tisíc dolárov a len za posledný mesiac vyrástol o desaťtisíc dolárov.

Že sú operácie s Bitcoin napojené na štát naznačuje predovšetkým fakt, že prístup k internetu je v krajine veľmi obmedzený a na svetovú sieť sa môže pripojiť len veľmi úzka skupina ľudí.

"Prvou našou hypotézou je, že ide o aktivitu podporovanú štátom, aby generovala prostriedky pre režim," opisuje Moriuchiová. "Druhou možnosťou je, že ide o individuálneho človeka, ktorý je z malej skupiny lídrov a ich rodín, ktorí majú prístup k internetu," dodáva.

Anonymná mena
Bitcoin je tvorený počítačovou sieťou a je nezávislý na vládach i finančných inštitúciách. Jeho držanie je navyše viacmenej anonymné. Severnej Kórei sa tieto vlastnosti digitálnej meny veľmi hodia. Pomocou Bitcoinu sa totiž môže pokúsiť vyhnúť sankciám, ktorým krajina čelí.

Stále prísnejšie ekonomické sankcie na autoritatívny režim dopadajú predovšetkým kvôli jadrovým skúškam. V septembri napríklad Bezpečnostná rada OSN opätovne sprísnila svoje nariadenia a krajine zakázala export textilu a obmedzila dovoz zemného plynu a ropy.

Severná Kórea podľa CNN účasť na hackerských útokoch popiera, záujmom o Bitcoin a kryptomeny sa však netají. Minulý mesiac na univerzite v Pchjongjangu prebiehala prednáška o Bitcoine a technológiách, ktoré za digitálnymi menami stoja.

"Severná Kórea vytvára signifikantný počet ľudí, ktorí rozumejú Bitcoinu, aby mohli rozšíriť svoje operácie," tvrdí Bryce Boland z bezpečnostnej firmy FireEye.

Nie je to prvýkrát, čo by bol Bitcoin spájaný s nelegálnou činnosťou. Vzhľadom k anonymite je spájaný napríklad s predajom drog či zbraní. Najznámejší je prípad internetového trhoviska Silk Road, ktoré zavrela FBI v roku 2013.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:49