BitcoinReuters
StoryEditor

Ruský podnikateľ kúpil dve elektrárne. Chce za ich pomoci ťažiť Bitcoin

11.02.2018, 10:17
Pred spustením ťažby však čaká na zmenu ruskej legislatívy.

Bitcoin síce kolíše, investície do sveta kryptomien ale zrejme len tak neustanú. Svedčí o tom aj finančná avantúra ruského podnikateľa Alexeja Kolesnika, ktorý pre potreby ťažby kryptomeny zakúpil dve elektrárne v okolí mesta Perm vo východnej časti európskeho Ruska. Čaká ale na schválenie zákona o kryptomenách.

Čo o Bitcoine hovoria analytici?

​Dve elektrárne mali Kolesnika vyjsť na zhruba tri milióny dolárov, teda necelých dva a pol milióna eur, informuje o tom server Russia Today. Obe elektrárne sa nachádzajú na západných svahoch pohoria Ural, v blízkosti mesta Perm, ktoré leží na východnej hranici európskej časti Ruska

Čaká na legislatívu

Objekty by okrem produkcie energie potrebnej na ťažbu kryptomeny mali slúžiť aj ako datacentrá. Sám investor ale nechce ťažbu kryptomien spustiť, kým sa k problematike Bitcoinu a ostatných virtuálnych mien oficiálne nevyjadria ruské úrady.

V Rusku momentálne legislatíva nakladanie s kryptomenami nijako nerieši, Kolesnik sa preto bojí prípadných právnych rizík. Nebude ale možno musieť čakať príliš dlho. Ruská vláda v súčasnosti tento problém rieši, námestník ruského ministra financií Alexej Mojsejev ale už naznačil, že v prípade ťažby kryptomien by mohol byť problém.

Bude ťažba ilegálna? Môže vzniknúť aj ,Bitcoingrad'

Podľa Mojsejevs by totiž Rusko mohlo získavanie kryptomien tzv. ťažbou postaviť mimo zákon, naďalej by však bolo možné s nimi voľne obchodovať. Medzi politikmi však v téme Bitcoin panujú rozpory. Jedni vidia obchod s kryptomenami ako znehodnotenie ruskej meny, čo je trestné, iní to vidia ako príležitosť na obchádzanie západných sankcií a navrhujú preto na ťažbu kryptomien postaviť celé mesto.

Vladimír Putin vláde nariadil celú problematiku spracovať do júla. Nová ruská politika voči kryptomenám by tak definitívne mala vyriešiť legislatívne vákuum okolo virtuálnych mien ako je Bitcoin.

Dve dôležité veci

Ťažba Bitcoinu vyžaduje dve veci, obe v masívnom meradle. Prvá je výpočtová kapacita, ktorá pre efektívne získavanie mien z internetu vyžaduje tisíce a tisíce kapacít bežných počítačov.

Aj preto sa Bitcoin často ťaží zdieľaním časti výkonu počítačov cez sieť. Pokiaľ ale chce bitcoinový "baník" koncentrovať výpočtovú kapacitu na jedno miesto, je potrebná práve druhá vec - energia. Jej dostatočnú dávku by Kolesnikovi mali poskytnú ony dve zakúpené elektrárne.

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 04 - Modified: 2022-05-08 20:57:30 - Feat.: - Title: Možností platiť kryptom pribúda. Bitcoin prijímajú aj tam, kde by ste to nečakali 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:31