FacebookReuters
StoryEditor

Škandál Facebooku sťahuje ďalšie sociálne siete. Twitter prišiel o miliardy

29.03.2018, 17:00
Najtvrdšie pocítil kauzu Facebooku konkurenčný Twitter.

Sociálna sieť Facebook naďalej zápasí s negatívnou publicitou, ktorá zráža aj hodnotu firmy. Po správe o úniku osobných údajov 50 miliónov užívateľov akcie spoločnosti výrazne stratili. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg totiž oznámil, že bude vypovedať pred americkým Kongresom. Lepšie na tom nie sú ani ďalšie sociálne siete a technologické firmy.

Dôvera v sociálne siete klesá a výpredaj akcií sa prelieva aj do ďalších technologických titulov. Prebiehajúca korekcia na burze je spojená predovšetkým so škandálom spoločnosti Facebook z polovice marca, kedy sa objavili správy o neoprávnenom použití údajov o užívateľoch firmou Cambridge Analytica.

Akcie padajú...

Od tej doby klesli akcie spoločnosti o 17 percent. Tým sa Zuckerbergove čisté imanie zmenšilo zhruba o 14 miliárd dolárov na 62,5 miliardy dolárov, uviedol server CNNMoney.

Ako lavína však so sebou Facebook ťahá nadol aj ďalšie spoločnosti. "Veľa spadol celý balík akcií FAANG, teda Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google. V utorok zaznamenal skoro mínus tri percentá. To je najviac za deň, čo kedy tieto akcie spadli," povedal pre iDNES.cz Aleš Michl, externý poradca českej ministerky financií a ekonóm fondu Quant.

... a bude horšie

Investori sa obávajú, že Facebook, Google alebo Twitter budú v USA čeliť tvrdším predpisom ohľadom zhromažďovania osobných údajov. Rovnako tak sa obávajú aj odlivu používateľov.

Sociálna sieť Twitter zaznamenala v utorok najväčší jednodenný prepad na burze za posledných osem mesiacov, informoval server CNBC. Nedôvera v sociálnu sieť vygradovala, keď Andrew Left, riaditeľ spoločnosti Citron Research zaoberajúcej sa výskumom trhu, upozornil, že Twitter je oveľa zraniteľnejší ako Facebook v otázke prísnejšej regulácie.

Twitter padá viac

Po tejto správe sa akcie Twitteru prepadli skoro o 12 percent. Od 16. marca, kedy sa o Facebooku a uniknutých dátach začalo hovoriť, však akcie Twitteru klesli o 20 percent, čo je o tri percentá viac ako u samotného Facebooku. 16. marca sa hodnota Twitteru pohybovala nad hodnotou 26 miliárd dolárov, dnes (29. marca) je tesne pod 22 miliardami dolárov.  V stredu sa potom akcie Twitteru ľahko zdvihli - o percento.

Rovnako tak počas posledných dvoch týždňov spadli akcie materskej spoločnosti Googlu Alphabet. Odpísali asi 11 percent.

"Ide o veľmi virtuálny biznis. Toto nie je ako spoločnosť Heinz, ktorá má svoj kečup, alebo Colgate a ich zubná pasta. Služby na internete sú veľmi citlivé na akékoľvek negatívne správy, čo sa týka zneužitia dát alebo regulácie od vlády," dodáva Michl.

Zatiaľ čo niektorí investori tak znižujú svoje podiely v spoločnostiach, iní ich naopak posilňujú a tvrdia, že najhoršie dni čoskoro pominú, a že ide len o prehnané reakcie, píše CNNMoney.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 04 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 05 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:43