Reuters
StoryEditor

Bývalý Trumpov poradca Bannon stavil na kryptomeny. Túži po vlastnej

19.06.2018, 14:43
Autor:
fihfih
Jeho investičná spoločnosť Bannon & Company sa chce viac zapojiť do investícií do digitálnych platidiel ako je Bitcoin.

Stephen Bannon, bývalý poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa, má veľké plány vo svete kryptomien, ktoré podľa neho zmenia svet. V nedávnej dobe sa schádzal s investormi do Bitcoinu a ďalších digitálnych platidiel, uviedlo niekoľko zdrojov.

Bannon je známy skôr ako kontroverzný politik, ktorého mnohí osočujú z rasizmu. Takmer pred rokom s ním rozviazal spoluprácu americký prezident Donald Trump. Teraz však Bannon zrejme spolieha na to, že svoj politický kapitál zužitkuje v dynamickom svete kryptomien.

​Jeho investičná spoločnosť Bannon & Company sa chce viac zapojiť do investícií do digitálnych platidiel ako je Bitcoin. Bannon sa preto v minulých týždňoch podľa zdrojov denníka The New York Times schádzal s manažérmi hedgeových fondov a s investormi, ktorí sú odborníkmi na kryptomeny. Údajne s nimi diskutoval možnosti ponuky kryptomenien svoje vlastnej firme. Trumpov exporadce sám uviedol, že má v Bitcoinoch "slušný podiel".

O svojich plánoch toho veľa nepovedal. Pri stretnutí na Harvardovej univerzite na jar tohto roku sa však zmienil o pláne na vytvorenie vlastnej virtuálnej meny s názvom "deplorables coin". Dá sa v tom hľadať istá narážka na poznámku Hillary Clintonovej, ktorá Trumpových spolupracovníkov nazvala "kôš úbožiakov" (v preklade deplorables).

Bannon neskrýva svoje nadšenie do kryptomien, ktoré veľmi rastú na popularite, znepokojujú však oficiálne autority. Rozhodol sa vraj, že bude podporovať podnikateľov, ktorí týmto menám veria, a dokonca štáty, ktoré si chcú vytvoriť vlastné digitálne platidla.

"Tak ako pred mnohými rokmi papierové peniaze nahradili zlato a striebro, tak sa dá očakávať, že vďaka extrémnemu zabezpečeniu kryptomien, práve táto mena nahradí klasické elektronické peniaze. Vďaka ich decentralizácii a nezávislosti od centrálnej moci sa ale kryptomeny samozrejme nepáčia ľuďom, ktorí si želajú zachovať existujúce status quo," okomentoval Banonová kroky Daniel Tanner zo spoločnosti Platon financie.

O digitálnej mene, ktorá by bola krytá ložiskami mramoru, sa hovorí v Taliansku. Svoju kryptomenu už má napríklad Venezuela alebo Marshallove ostrovy.

01 - Modified: 2023-03-04 18:42:57 - Feat.: - Title: Euro čaká revolúcia. Dotkne sa aj nových peňaženiek Slovákov 02 - Modified: 2023-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Ústavná ochrana kešu má zmysel, len pozor na lepkavé prsty 03 - Modified: 2022-07-22 19:50:48 - Feat.: - Title: Bývalý Trumpov poradca Bannon je vinný z pohŕdania Kongresom. Hrozia mu až dva roky väzenia 04 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 05 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:34