Reuters
StoryEditor

Inšpiroval sa Fordom? Elon Musk hľadá spôsob, ako urýchliť výrobu Tesly

12.09.2018, 18:15
Autor:
osvosv
Spoločnosť Tesla už niekoľkokrát nesplnila produkčné ciele.

Automobily Tesla už budú len v piatich namiesto siedmich farbách. Oznámil to v utorok majiteľ firmy Elon Musk na Twitteri. 

Chce tým zjednodušiť výrobu. Spoločnosť už totiž niekoľkokrát nesplnila produkčné ciele. Muskove správanie v posledných týždňoch tiež vzbudilo nedôveru medzi investormi.

Pozrite si archívny rozhovor s analytikom Martinom Jesným o automobilke Tesla 

​Pripomína to slávny výrok Henryho Forda z počiatku dvadsiateho storočia, keď predstavoval Model T, prvý automobil, ktorý schádzal z jeho inovatívnej výrobnej linky. "Zákazník môže mať vozidlo v akejkoľvek farbe, ak táto farba bude čierna," povedal vtedy Ford.

V inej dobe, avšak z podobných dôvodov, teraz zredukuje Musk ponúkané základné farby v továrni Tesla.

Od stredy sú obsidiánová čierna a metalická strieborná dostupné len na vyžiadanie za vyšší príplatok. Koľko budú tieto farby v konečnej fáze stáť, však Musk neprezradil.

Iba základná čierna farba je v cene vozidla. Za tmavo striebornú a modrú si v súčasnosti priplatia zákazníci 1500 dolárov, za perlovú a červenú 2000 dolárov.

Zmena by sa nemala dotknúť majiteľov vozidiel farieb odobratých z ponuky. Servisy sú podľa Muska dostatočne zásobené.

Muskove správanie znepokojuje akcionárov

Muskove správanie v priebehu posledných mesiacov silne hýbe s hodnotou akcií firmy. Najviac sa na nich podpísal Muskov tweet, v ktorom tvrdil, že spoločnosť stiahne z burzy a nebude už verejne obchodovateľná. Hodnota akcií v nadväznosti vyletela na 387,46 dolárov. Po približne dvoch týždňoch však Musk otočil.

​Mnohí investori to považujú za nelegálnu manipuláciu s cenami akcií a americký vizionár tak čelí hneď niekoľkých žalobám.

​Minulý týždeň potom Musk znovu urobil rozruch, keď v šou amerického komika Joe Rogana fajčil marihuanu. Hoci sa rozhovor odohrával v Kalifornii, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne, mnoho investorov a zamestnancov vystúpenie rozhnevalo.

Dvaja z popredných zamestnancov Tesly oznámili o deň neskôr odchod zo spoločnosti. Jednalo sa o šéfa firemného účtovníctva a šéfku oddelenia ľudských zdrojov. Prvý z nich, Dave Morton, navyše vo firme pracoval len mesiac.

Hodnota akcií spoločnosti v nadväznosti na Muskov výstup podľa denníka The Guardian klesla o šesť percent.

Do Tesly podľa analytikov nie je bezpečné investovať

Ďalšou ranou pre Teslu bolo utorkové vyhlásenie Romita Shaha, analytika spoločnosti Nomura Instinet. Ten zmenil označenie akcií firmy z "kupujte" na "neutrálny" a povedal, že do Tesly v súčasnosti nie je bezpečné investovať.

Romita Shah pritom spoločnosť dlhodobo podporoval. Teraz podľa agentúry Bloomberg tvrdí, že kým Tesla nezíska lepšie vedenie, je lepšie jej akcie len sledovať.

Len deväť veľkých analytikov na Wall Street v súčasnosti odporúča akcie Tesly kupovať. Jedenásť radí s akciami firmy nemanipulovať a dvanásť ich odporúča predať.

Od 7. augusta, kedy Musk oznámil nakoniec neuskutočnené stiahnutie z burzy a výkup akcií za 420 dolárov za kus, klesla ich hodnota podľa agentúry Reuters o 29 percent.

Na utorkový tweet akcie reagovali poklesom o 3,5 percenta na 275,56 dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:18