MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Blíži sa megaobchod na futbalovej scéne? Najbohatší Čech má záujem o Chelsea

25.10.2018, 11:27
Podľa anglických expertov by sa mala hodnota Chelsea pohybovať okolo štyroch miliárd libier.

Majiteľ Chelsea Roman Abramovič sa podľa zákulisných informácií chystá opustiť londýnsky klub. Záujemcom o kúpu je český miliardár Petr Kellner.

Server Týden.cz tvrdí, že by malo k prvým rokovaniam dôjsť počas najbližších dní. Petr Kellner by vraj mal mať záujem o nákup celého klubu. Podľa zdrojov Lidových novín sa český miliardár zaoberá myšlienkou na nákup polovice akcií klubu, za ktorý v minulosti hrával aj český brankár Petr Čech.

Súčasný vlastník Roman Abramovič kúpil klub v roku 2003 za 60 miliónov libier. Päťkrát sa jeho klub radoval z výhry v Premier League, rovnaký počet výhier nazbieral aj v Anglickom pohári. K tomu všetkému pridal aj jedno víťazstvo v Lige majstrov.

Chystá sa klubu zbaviť

Teraz sa údajne chystá klubu zbaviť. Súvisí to s kauzou otravy dvojitého agenta Sergeja Skripala, ktorého sa pokúsili podľa Britov zavraždiť ruskí agenti jedovatým novičokem.

Niekoľko Rusov v Spojenom kráľovstve sa tak stalo nevítanými osobami, medzi inými aj Abramovič, ktorý síce má aj izraelské občianstvo, ale pobyt mu bol úradmi skrátený.

Osobné priateľstvo s Abramovičom

Toho by mal údajne využiť Petr Kellner, ktorého spája k Chelsea okrem toho, že je jej fanúšikom, najmä vlastníctvo jedného z najdrahších Skybox na tribúnach londýnskeho štadióna Stamford Bridge. S ruským boháčom ho viaže aj osobné priateľstvo.

Podľa anglických expertov by sa mala hodnota Chelsea pohybovať okolo štyroch miliárd libier. Ročné investície do Chelsea z vrecka Abramoviča majú dosahovať až 300 miliónov libier.

"Zatiaľ sa to cenovo nestretáva," povedal pre Lidové noviny pod podmienkou anonymity zdroj z bankového prostredia. "Hovorí sa, že jeden by predal za tri, ten druhý by kúpil za jednu." Podľa informácií Lidových novín z bankového prostredia požaduje Abramovič 2,5 až 3 miliardy libier.

Klub navyše v súčasnosti hojne investoval do prestavby štadióna, ktorá mala vyjsť až na stovky miliónov eur. Potom by mal byť klub ziskový, pretože sa kapacita dosiahne cez 60-tisíc divákov, čo je podľa britských expertov nutná hranica pre preklopenie sa do plusových čísel.

Majetok Petra Kellnera je odhadovaný podľa rebríčka Forbes na 15,5 miliardy dolárov. 

01 - Modified: 2023-12-20 14:10:53 - Feat.: - Title: Ruský oligarcha Abramovič neuspel na súde Európskej únie so sťažnosťou na sankcie 02 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 03 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 04 - Modified: 2023-07-12 12:31:55 - Feat.: - Title: Ruský oligarcha Abramovič na súde spochybnil sankcie Európskej únie, odmieta blízkosť k Putinovi 05 - Modified: 2023-04-03 14:01:41 - Feat.: - Title: Angažmán najdrahšieho trénera v histórii futbalu sa skončil fiaskom. Hlavnú vinu nesie vedenie, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:43