Reuters
StoryEditor

Studená sprcha pre Apple a spol. Technologickí giganti krvácajú na burze

21.11.2018, 10:43
Autor:
mtmmtm
Počas posledných šiestich týždňov vytrvalo klesajú akcie pätice technologických gigantov z USA.

Technológiám sa v posledných týždňoch na burze nedarí. Akcie pätice najznámejších spoločností tohto odvetvia sa prepadajú, v porovnaní s ich ročnými maximami už odpísali takmer bilión dolárov. Na ústupe sú Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google, ktoré drví konkurencia, pesimistické výhľady do budúcnosti, aj škandály s únikmi osobných údajov.

Počas posledných šiestich týždňov vytrvalo klesajú akcie všetkých firiem tzv. skupiny FAANG. Týmto pojmom, zloženým zo začiatočných písmen názvov firiem, sa označuje pätica najpopulárnejších technologických titulov na americkej burze. Portál americkej stanice CNBC zdôvodňuje pokles tým, že spoločnosti v posledných mesiacoch prezentovali značne neuspokojivé výsledky.

Značnými turbulenciami prechádzajú v tomto roku akcie najväčšej sociálnej siete Facebook, ktorá dlhodobo zápasí s negatívnou publicitou. Reputáciu spoločnosti poškodzujú správy o únikoch osobných údajov a podozrenie z ovplyvňovania amerických prezidentských volieb v roku 2016. Hodnota akcií Facebooku je v porovnaní s novembrom 2017 zhruba o tretinu nižšie.

"V porovnaní s ich ročnými maximami už odpísali akcie skupiny FAANG takmer bilión dolárov," píše CNBC. V októbri zažili akcie technologických firiem najhorší mesiac od krízy v roku 2008. Akciový index Nasdaq Composite, ktorý je výrazne ovplyvnený práve technologickými spoločnosťami, sa v tomto mesiaci prepadol o takmer desať percent, čo predstavuje najprudší pokles od novembra 2008.

Rast tržieb Amazonu spomaľuje

K výpredaju akcií ďalšieho významného technologického hráča, firmy Amazon, dochádza od konca minulého mesiaca, kedy spoločnosť oznámila nepríliš pozitívny výhľad pre posledný štvrťrok tohto roka. "Tlmené očakávania Amazonu pre tohtoročnú sviatočnú nákupnú sezónu, ktorá v Spojených štátoch predstavuje obdobie medzi Dňom vďakyvzdania a koncom roka, bola prekvapením," uviedla agentúra Reuters.

Amazon pre toto obdobie predpovedá nárast tržieb na 72,5 miliardy dolárov, vyplýva z dát spoločnosti Refinitiv, kým analytici počítali s hodnotou o zhruba 1,5 miliardy dolárov vyššou. Znamená to, že rast tržieb Amazonu bude najpomalší od začiatku roka 2016.

Zložitým obdobím prechádza aj výrobca elektroniky Apple, ktorého akcie sa prepadli po tom, čo denník The Wall Street Journal zverejnil správu, že spoločnosť osekala výrobné zákazky najnovších modelov telefónov iPhone XR, XS a XS Max. Tieto chytré telefóny, výrazne drahšie ako ich predchádzajúce verzie, firma uviedla na trh v septembri.

Obavy o budúcnosť gigantov

CNN uvádza, že investori majú pádne dôvody obávať sa o budúcnosť Applu a ďalších technologických firiem. Výkonný riaditeľ Applu Tim Cook v nedeľu uviedol, že celé odvetvie čaká prísnejšia kontrola zo strany vlády, ktorá sa zameria na ochranu súkromia používateľov.

Ako ďalší možný dôvod nepriaznivého vývoja cien akcií technologických firiem uvádza agentúra Bloomberg pokračujúci obchodný spor medzi Spojenými štátmi a Čínou alebo vyššie výnosy z dlhopisov.

Negatívny vplyv na hodnotu akcií streamovacieho giganta Netflix má podľa niektorých analytikov najmä jeho rastúca konkurencia. Spustenie vlastnej streamovacej platformy totiž plánujú v budúcom roku spoločnosť Disney alebo štúdio Warner Bros.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov 03 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 04 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:54