Reuters
StoryEditor

Producenti ropy sa stretnú predčasne. Rozhodnutie o ťažbe môže padnúť zajtra

05.06.2020, 16:39
Autor:
TASRTASR
Členovia aliancie budú diskutovať o aprílovej dohode o znížení produkcie.

Poprední producenti ropy sa stretnú prostredníctvom videokonferencie už v sobotu, namiesto na budúci týždeň. Uviedol to v piatok zdroj blízky Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Počas rokovaní zhodnotia súčasnú dohodu o znížení ťažby, keďže ceny ropy sa čiastočne zotavili po uvoľnení blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu.

​Takzvaná aliancia OPEC+, ktorú tvorí 13 členov OPEC na čele so Saudskou Arábiou a ich 10 spojencov vrátane Ruska, mala pôvodne rokovať 9. a 10. júna.

Za zmenou je Alžírsko

Ale Alžírsko, ktoré v súčasnosti predsedá OPEC so sídlom vo Viedni, navrhlo podľa analytikov zmenu dátumu, aby lepšie zosúladilo rozhodnutie producentov ropy s načasovaním transakcií na trhu s komoditou.

Piatková správa podporila ceny ropy, keďže sa zdá, že sa producenti snažia dosiahnuť dohodu o predĺžení limitov na ťažbu, aby znížili prebytok ponuky na trhu.

Členovia aliancie budú diskutovať o aprílovej dohode o znížení produkcie v máji a júni o 9,7 milióna barelov ropy denne v reakcii na strmý pokles cien ropy po vypuknutí pandémie a blokádach ekonomík na celom svete, ktoré utlmili dopyt po rope.

Podľa aprílovej dohody by sa malo historické zníženie ťažby postupne zmierňovať, a to od júla do decembra na 7,7 milióna barelov/deň.

Poprední členovia aliancie - Saudská Arábia a Rusko - sú za predĺženie súčasných škrtov na úrovni 9,7 milióna barelov denne v júli, ale dohodu o tom môže byť ťažké dosiahnuť.

Aprílová dohoda bola podpísaná po dňoch dohadovania sa medzi hlavnými hráčmi, ktorých príjmy výrazne skresal vývoj na trhu s komoditou.

Historický prepad 

Cena americkej ropy WTI sa dokonca prvýkrát v histórii prepadla 20. apríla do záporného pásma, keďže ponuka vysoko prekonala dopyt v dôsledku cenovej vojny medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.

Odvtedy sa ceny ropy výrazne zotavili. Trhy upokojilo aj uvoľňovanie blokád. Napriek tomu môžu víkendové rokovania OPEC+ znova zatriasť cenami ropy na začiatku budúceho týždňa, domnieva sa analytik spoločnosti Think Markets Fawad Razaqzada.

„Skutočnosť, že sa stretnutie uskutoční cez víkend, znamená veľké riziko. Ceny sa tak na budúci týždeň, keď sa otvoria trhy, môžu výrazne líšiť od cien v piatok,“ uviedol.

„Ak OPEC+ schváli predĺženie škrtov o 9,7 milióna barelov za deň o dva alebo viac mesiacov, potom by ceny mohli stúpať. Ale čokoľvek, čo bude kratšie, pravdepodobne trhy sklame,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel 03 - Modified: 2024-04-11 06:55:24 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne vzrástli, na trhy naďalej vplýva kríza na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-10 06:22:55 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa takmer nemenia 05 - Modified: 2024-04-09 16:37:56 - Feat.: - Title: Ceny ropy pokračujú v poklese, investori sledujú rokovania o prímerí v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:59