Reuters
StoryEditor

Armáda z Redditu sa po akciách vrhla na komodity, cena striebra výrazne narástla

01.02.2021, 12:01
Autor:
mtmmtm
Masa drobných investorov, ktorá v posledných týždňoch vyhnala cenu niektorých akcií do abnormálnych výšok, sa teraz zamerala na nákupy striebra.

Vojna drobných obchodníkov s veľkými investičnými fondmi, ktorá sa rozhorela na Wall Street, sa už okrem akcií prelieva aj na trh s komoditami.

Za pondelkovom výrazným nárastom ceny striebra je opäť fórum Wallstreetbets na sociálnej sieti Reddit, píše agentúra Bloomberg.

​Členovia fóra dokázali v posledných týždňoch koordinovanými nákupmi vyhnať cenu niektorých akcií o stovky percent.

Chcú "podkúriť" fondom

Vyhliadli si spoločnosti, pri ktorých fondy vsádzali na pokles ceny, a pripravili ich tak o miliardy dolárov.

Najviditeľnejším príkladom je predajca videohier GameStop, ktorého akcie tento rok posilnili o viac ako 1600 percent, hoci sa firme nedarí.

Cieľom niektorých drobných investorov pritom nie je zárobok, ale skôr snaha o to fondom čo najviac "podkúriť".

Rovnaký scenár sa teraz opakuje pri striebre. Agentúra Reuters uvádza, že rast ceny kovu nasleduje po tisícoch príspevkov na Reddite, ktoré naznačujú, že drahé striebro veľkých investorov poškodí.

V pondelok dopoludnia prekročila cena troyskej unce striebra hranicu 30 dolárov. Za posledných 24 hodín tak vykazovala zisk cez 12 percent. Naposledy bola takto vysoko začiatkom februára 2013. Spolu s tým prudko zdraželi aj akcie niektorých menších firiem v Austrálii a Číne, ktoré ťažia striebro a ďalšie drahé kovy.

Druhý GameStop? nepravdepodobné

"Striebro zničí najväčšie banky, nie iba nejaké malé hedgeové fondy," citovala jeden z príspevkov na Reddite stanica CNN. Tiež na portáli YouTube sa objavili stovky videí, ktoré naznačujú, že veľkí investori budú nárast cien striebra ľutovať.

Niektorí analytici však uvádzajú, že vykonať s cenou striebra to, čo sa udialo s akciami GameStopu, jednoducho nie je v silách drobných investorov. Ani keď sa ich dohovoria milióny, striebro sa totiž na trhoch obchoduje v násobne vyššej miere ako akcie jednej konkrétnej firmy.

Trhová kapitalizácia striebra sa pohybuje medzi 1,4 až 1,6 bilióna dolárov, zatiaľ čo akcie GameStopu mali pred hromadnými nákupmi súhrnnú hodnotu 1,5 miliardy dolárov," uviedol pre BBC Hussein Sayed, hlavný trhový stratég investičnej firmy FXTM.

"Drobným obchodníkom, ktorí iba nasledujú stádo a pripoja sa neskoro, sa môžu nahromadiť obrovské straty," dodal.

"Dopyt po striebre je už od víkendu rekordný a ťažobné firmy ho nestíhajú pokrývať. "Čo sa týka zásob, v podstate všetko fyzické striebro je preč," povedal vo vysielaní Bloombergu Tyler Wall, šéf spoločnosti SD Bullion.

01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:35