Rakúska banka bola pod drobnohľadom finančných úradov pre pranie špinavých peňazí už od roku 2016.Reuters
StoryEditor

Banková transakcia na českom trhu. Raiffeisen nakupovala

06.02.2021, 19:22
Autor:
ČTKČTK
Dokončenie transakcie je plánované na koniec druhého štvrťroku tohto roka v závislosti od schválenia regulačných orgánov.

Skupina Raiffeisenbank International (RBI) kúpila sto percent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Úspešné uzavretie transakcie podlieha schváleniu regulačnými orgánmi. Raiffeisebank to dnes oznámila ČTK. Cenu transakcie nezverejnila.

"Kúpa Equa bank je plne v súlade s našou stratégiou. ČR je jedným z kľúčových trhov, kde je RBI rozhodnutá ďalej rásť. Vedenie Raiffeisenbank má silnú podporu akcionárov vo všetkých aktivitách súvisiacich s jej expanziou na českom trhu," uviedol generálny riaditeľ Raiffeisenbank Igor Vida .

Dokončenie transakcie je plánované na koniec druhého štvrťroku tohto roka v závislosti od schválenia regulačných orgánov. V prípade úspešného dokončenia transakcie sa plánuje zlúčenie Equa bank s Raiffeisenbank.

"Z pohľadu našich akcionárov je predaj skupiny Equa veľmi úspešným zavŕšením viac ako desaťročného investičného projektu v ČR," uviedla Equa bank.

Equa bank sa zameriava, okrem iného, ​​na spotrebiteľské úvery a obsluhuje takmer 480-tisíc zákazníkov. Navrhovaná akvizícia je súčasťou stratégie RBI rozširovať svoju pôsobnosť na vybraných kľúčových trhoch. Ku koncu roka 2020 boli celkové aktíva Equa bank 2,8 miliardy eur. Za rovnaké obdobie vykázala Raiffeisenbank aktíva 15,7 miliardy eur.

"Počas krátkej doby bola ohlásená ďalšia fúzia na českom bankovom trhu," povedal ČTK analytik Capitallinked.com Radim Dohnal s poukazom na ponuku PPF Money na spojenie s jej spoločnosťami Air Bank, Homecredit CR a SK a značky Zonk.

Zodpovedá to podľa neho stratégii v celom vyspelom svete, podľa ktorej konsolidácia bánk a finančných skupín je jedinou cestou, ako obstáť v náročnom regulačnom prostredí a obhájiť svoje postavenie proti finta spoločnostiam. "Budeme sledovať ďalšie nákupy či predaje, zvlášť menších bánk," dodal.

Raiffeisenbank, ktorá patrí medzi päť najväčších bánk v krajine, poskytuje v Česku bankové služby od roku 1993. Majoritným akcionárom je rakúska finančná inštitúcia Raiffeisen Bank International. Raiffeisenbank vlani klesol čistý zisk medziročne o 49 percent na 2,14 miliardy korún. Dôvodom bola pandémie koronavírusu.

Equa bank v roku 2020 z toho istého dôvodu medziročne klesol konsolidovaný čistý zisk o 55 percent na 182 miliónov korún. Equa bánk patrí medzi menšie banky. Na český trh vstúpila v roku 2011 po tom, čo spoločnosť Equa Group Limited prevzala Banco Popolare ČR. Equa Group bola doteraz vo vlastníctve fondov, ktoré spravuje britská spoločnosť AnaCap Financial Partners LLP.

01 - Modified: 2016-08-14 21:31:49 - Feat.: - Title: Nemecká banka zaviedla negatívne úroky na vklady 02 - Modified: 2016-03-16 12:34:08 - Feat.: - Title: Raiffeisen Bank dáva ruky preč od ruskej privatizácie, ponúka len pomoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 20:25