Reuters
StoryEditor

Cena bitcoinu prudko klesla, po Muskovej správe sa stabilizovala

17.05.2021, 08:54
Autor:
ČTKČTK
Šéf Tesly Elon Musk objasnil, že firma žiadne svoje bitcoiny nepredala.

Najznámejšia kryptomena bitcoin dnes výrazne oslabila a dostala sa až k hranici 42-tisíc dolárov, najnižšie za tri mesiace.

Impulzom k prepadu bola reakcia šéfa automobilky Tesla Elona Muska, ktorý na twitteri jednoznačne nevyvrátil špekulácie, podľa ktorých sa Tesla chystá predať svoje zvyšné bitcoiny, alebo že už ich možno predala.

Neskôr sa však cena stabilizovala a vrátila sa nad 44-tisíc dolárov, keď Musk v ďalšom tweete objasnil, že Tesla žiadne bitcoiny nepredala.

​Bitcoin oslabil až na 42 185 dolárov a strácal okolo desať percent. Krátko po 10:00 SELČ už sa pohyboval okolo 45-tisíc dolárov, ale ďalej výrazne kolísal.

Podobne zareagovali aj niektoré ďalšie kryptomeny, napríklad cena etherea klesla zhruba o osem percent, neskôr sa však zotavila a z takmer 3124 dolárov vystúpila na 3400 dolárov. Digitálna mena dogecoin potom strácala takmer sedem percent.

Musk v minulosti podporil trh s kryptomenami svojim nadšením pre tieto aktíva. V poslednej dobe sa zmieňoval aj o dogecoine, ktorý pôvodne vznikol z recesie.

Minulý týždeň Musk uviedol, že Tesla prestane ako platbu za svoje elektromobily prijímať bitcoin. Ako dôvod uviedol obavy o životné prostredie, pretože pri spracovaní transakcií s týmito menami sa spotrebováva obrovské množstvo energie.

Uviedol však tiež, že Tesla nepredá bitcoiny, ktoré vlastní.

V nedeľu sa na neoverenom účte @CryptoWhale na twitteri objavila informácia, že "vlastníci bitcoinu sa v budúcom štvrťroku prefackajú, keď zistia, že Tesla zvyšok svojich bitcoinov predala. Pri takej nenávisti, ktorej Elon Musk čelí, by som mu to nevyčítal," píše sa v tweete.

Nervozitu vyvolala až stručná Muskova odpoveď, ktorá znela: "To rozhodne". Nebolo z nej totiž jasné, či Musk potvrdzuje fakt, že Tesla sa zbaví svojich bitcoinov, alebo len to, že čelí nenávisti.

Po viac ako desiatich hodinách Musk poslal ďalší tweet, v ktorom objasnil, že Tesla žiadne svoje bitcoiny nepredala.

​Oznámenie, že Tesla nebude prijímať bitcoin pri platbách za svoje elektromobily, spôsobilo minulý týždeň prudký pokles ceny kryptomeny. Od maxima, na ktorom sa ocitla v apríli, oslabila skoro o štvrtinu.

Dogecoin sa tiež ešte plne nezotavil z prepadu spôsobeného komentárom Muska, v ktorom ho označil za švindeľ, aj keď inak ho svojimi vyjadreniami výrazne podporil.

Od začiatku tohto roka sa cena dogecoinu zvýšila zhruba stonásobne. Cena etherea sa zvýšila asi štvornásobne a cena bitcoinu o viac ako 40 percent.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 05 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:55