StoryEditor

Daň z priznania musíte uhradiť dnes

31.03.2010, 00:00
Dnes je posledný deň na to, aby ste podali daňové priznanie.

Keďže v týchto dňoch skolaboval portál Daňového riaditeľstva SR a tlačivo nemôžete vyplniť cez web, Daňové riaditeľstvo predĺžilo dnes stránkové hodiny na všetkých daňových úradoch od 7,30 do 20. hodiny.

Ak v ňom vznikol nedoplatok, treba ho takisto najneskôr dnes zaplatiť. Inak vám daňový úrad vyrubí pokutu. V prípade, že ste požiadali o predĺženie termínu na podanie priznania, predlžuje sa tým aj termín na zaplatenie nedoplatku. Ten bude potom splatný v deň, do ktorého vám daňový úrad v rozhodnutí predĺžil lehotu na podanie daňového priznania. Nedoplatok z daňového priznania nemožno platiť v hotovosti na daňovom úrade. Môžete ho teda uhradiť bezhotovostným prevodom z účtu alebo poštovou poukážkou.



Nečakajte do večera
Najčastejším spôsobom úhrady nedoplatku je bezhotovostný prevod z účtu. Pri príkaze na úhradu však treba dať pozor na to, aby dnes aj peniaze z vášho konta odišli. "Pri úhrade daňovej povinnosti prostredníctvom prevodu z účtu je rozhodujúci dátum odpísania z účtu daňového subjektu,“ upozorňuje hovorca daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. Ak aj vašu platbu následne pripíšu daňovému úradu po 31. marci, nehrozí vinníkovi pokuta.

Banky preto upozorňujú, že ak uhrádzate daňový nedoplatok dnes, urobte to čo najrýchlejšie a nie na poslednú chvíľu. Nie každá banka uskutoční prevod aj vo večerných hodinách. Každá má totiž vlastné pravidlá.

Napríklad ČSOB vám prevod z príkazu zrealizuje dnes len do tretej hodiny popoludní. "V prípade, že ide o štandardný platobný príkaz v rámci SR, podaný na pobočke ČSOB do 15. hodiny v listinnej forme, budú prostriedky odpísané z účtu platiteľa v ČSOB v ten istý deň,“ pripomína hovorkyňa banky Zuzana Francúzová.
Ak podáte príkaz cez internet, získate niekoľko hodín k dobru. "V prípade podania štandardného platobného príkazu prostredníctvom elektronických distribučných kanálov budú finančné prostriedky odpísané z účtu platiteľa v ČSOB v ten istý deň, pokiaľ je platobný príkaz zaslaný do 18. hodiny,“ dopĺňa Francúzová.
Vo VÚB banke a jej v pobočkách zrealizujú prevod až do konca otváracích hodín. "Najneskôr je to však to 19.30 hod., čo platí aj pre pobočky v nákupných centrách, z ktorých niektoré sú otvorené dlhšie,“ zdôrazňuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Polhodinku k dobru získate vtedy, ak uhradíte nedoplatok cez internet. Dajte pozor aj na to, či dátum realizácie je nastavený na 31. marec.

Pošty budú otvorené dlhšie

Môžete samozrejme využiť aj poštu a nedoplatok zaslať cez poštovú poukážku. "Rozhodujúci je dátum označený na podacej pečiatke,“ pripomína Dobák. Viaceré pošty majú dnes predĺžené úradné hodiny. Celkovo ide o 111 pobočiek, ich zoznam nájdete na internetovej stránke pošty.

Kam poslať peniaze?

Daňové priznanie sa podáva podľa miesta trvalého bydliska daňovníka, alebo podľa sídla spoločnosti. Rozdielne je teda aj to, kam treba poslať peniaze z daňového nedoplatku. Správne číslo účtu nájdete na stránke daňového riaditeľstva. Vľavo na lište Rýchle voľby nájdete ako prvé Účty štátnych príjmov. Po kliknutí si vyberiete, či platíte daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo z podnikania, prípadne či platíte daň za právnickú osobu. K tomu ešte zadáte daňový úrad, pod ktorý patríte, a systém vygeneruje číslo účtu.

Ako variabilný symbol uvediete rovnaké DIČ ako v priznaní. Ak toto číslo nemáte z daňového úradu pridelené, ako variabilný symbol uveďte rodné číslo.
Daňový úrad vám môže povoliť odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach, ak by bolo neodkladné zaplatenie dane spojené s vážnou ujmou daňového subjektu. Musíte však podať žiadosť. Súčasťou žiadosti daňového subjektu je analýzu svojej finančnej a ekonomickej situácie. Za žiadosť zaplatíte správny poplatok 9,50 eura.

Na preplatok si počkáte

Hoci povinnosťou daňovníka je vyrovnať svoj nedoplatok voči daňovému úradu k dnešnému dňu, opačne to už neplatí. Na vrátenie preplatku má úrad dlhšiu lehotu. Správca dane vráti preplatok najskôr po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, najneskôr však do 40 dní odo dňa jeho vzniku. Žiadosť o vrátenie preplatku je súčasťou tlačiva daňového priznania, nezabudnite ju teda vyplniť a uviesť, na aký účet chcete preplatok vrátiť, alebo či ho chcete vrátiť poštovou poukážkou a na akú adresu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:24