StoryEditor

V Nemecku prestali fungovať platobné karty

05.01.2010, 17:40
Aktualizované 6.1.2010 17.00 | Namiesto ochrany pred podvodmi priniesla najnovšia generácia bankových kariet na prelome roka nemeckým používateľom len nepríjemnosti. Bankomaty Postbank a Commerzbank odmietli vydať peniaze miliónom klientov.

Podľa nemeckých médií sa chyba môže týkať až 25 miliónov bankových kariet. Zatiaľ nie je jasné, či bude potrebné karty stiahnuť z obehu alebo či bude možné vykonať opravu centrálne, napísal server Financial Times Deutschland.

Problém bankových a kreditných kariet Eurocheque (EC) od sporiteľní a regionálnych bánk zrejme spôsobila počítačová chyba, spojené so zmenou letopočtu, tvrdí federácia odvetví DSGV. Oficiálne potvrdenie hypotézy o chybe kvôli letopočtu však zatiaľ od inštitúcií nie je.

"Karty sú v obehu už dlhšie, ale problémy sa objavili až po zmene letopočtu, softvér si očividne s novým rokom neporadil, zrejme sa jedná o programovaciu chybu v bezpečnostnom čipe," povedala serveru hovorca Commerzbank.

S chybnými kartami je tiež nemožné platiť v mnohých obchodoch. Federácia dúfa, že sa platby v obchodoch s týmito kartami podarí obnoviť do budúceho pondelka, napísala agentúra AFP.

Klienti sa k peniazom dostanú len v banke

Vybrať peniaze nemožno u 20 miliónov zo 45 miliónov vydaných bankových kariet EC a kreditných kariet nefunguje 3,5 milióna z ôsmich miliónov. Nie je tak s ich použitím možné vyberať peniaze z bankomatov v Nemecku i v zahraničí.

Klientom nezostáva nič iné ako si ísť pre peniaze do banky. Tam však zaplatí na poplatkoch až 1,50 eura. Organizácia na ochranu spotrebiteľov už pripomenula, že chyba je na strane bánk, ktoré musia rozhodne nahradiť všetky škody a náklady, ktoré klientom vzniknú.

Zatiaľ žiadne sťažnosti klientov naopak nevyjadrila najväčšia nemecká banka Deutsche Bank. Síce tiež vydala karty s novým bezpečnostným čipom, ale žiadne problémy neboli hlásené. Aj ďalšie banky hlásia pokoj.

Problém, ktorý strašil pred desiatimi rokmi

Čipy na niektorých novších kartách nevedia rozpoznať rok 2010, vysvetľuje správa bankovej federácie. DSGV preto tiež spresnila, že problém v žiadnom prípade neohrozuje bezpečnosť peňazí klientov. Podobné starosti sa naposledy očakávali s nástupom roku 2000.

Problém sa týka niektorých kariet, ktoré zodpovedajú novému štandardu EMV, ktorými musia byť do konca roka 2010 všetky bankové karty vybavené. Skratka sa skladá z počiatočných písmen troch spoločností, ktoré vyvinuli medzinárodný štandard pre karty a bankomaty: Europay International (dnes MasterCard Europe), MasterCard a Visa.

Nová čipová technológia má zabrániť kopírovaniu a falšovaniu kariet. V roku 2008 bolo celosvetovo vybavené štandardom EMV viac ako 730 miliónov platobných kariet.

Problémy aj v Česku

Problémy s kartami sa objavili aj v Česku. "Zaznamenali sme od nového roku zvýšený počet odmietnutých výberov na nemecké karty v našich bankomatoch," povedal Karel Kadlčák, šéf kartového centra Českej sporiteľne, ktorá má v krajine najväčšiu sieť bankomatov.

Bankomaty v Ćesku sú kvôli väčšiemu zabezpečeniu už stopercentne vybavené čipovou technológiou a karty s problémovým čipom automaticky odmietajú.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:09