StoryEditor

Klaus rozhodol. Česi majú nového guvernéra

18.06.2010, 13:07
Aktualizované 13.50 | Prezident Václav Klaus v piatok na Pražskom hrade vymenoval súčasného viceguvernéra Českej národnej banky Miroslava Singera do funkcie guvernéra.

Singer tu vystrieda Zdeňka Tůmu, ktorý s predstihom končí vo funkcii ku koncu júna, čo oznámil už v apríli. Šesťročný mandát mal Tůmovi pôvodne skončiť 12. februára 2011. V tom čase skončí mandát väčšiny členov bankovej rady.

V dobrých rukách

Klaus uviedol, že ho k voľbe Singera viedlo "hlboké presvedčenie", že sa ČNB dostane do dobrých rúk. Prezident nového guvernéra už skôr označil za špičkového ekonóma novej generácie a naznačil, že sú si názorovo blízki.

To potvrdil aj v piatok pri menovaní, keď uviedol, že Singer nie je žiadnym nováčikom a jeho menovanie je logickým pokračovaním životnej kariéry. "Poznám vašu prácu, vaše texty a som presvedčený, že sa centrálna banka dostáva do tých najlepších možných rúk," vyhlásil prezident.

Okrem guvernéra ide o viceguvernéra Miroslava Singera a ďalších dvoch členov bankovej rady Roberta Holmana a Pavla Řežábka. Ďalšími členmi sedemčlennej súčasnej bankovej rady sú Mojmír Hampl ako viceguvernér a Vladimír Tomšík s Evou Zamrazilovou.

Dlho nečakať

Dosluhujúci šéf ČNB vo svojom aprílovom vyhlásení k rezignácii uviedol, že sa rozhodol s ohľadom na to, že ČNB nie je v kritickej situácii. Zároveň chcel prispieť aj k urýchleniu procesu výberu nového guvernéra a ďalších členov, ktorým vo februári 2011 končí mandát.

"Uvedomujem si, že pre Českú národnú banku bude lepšie, keď obdobie neistoty spojené s obmenou bankovej rady bude čo najkratšie," uviedol v apríli Tůma vo vyhlásení.

V minulom roku časopis Global Finance zaradil Tůmu medzi sedem najlepších centrálnych bankárov sveta za rok 2008. V hodnotení "Central Banker Report Card" ("Vysvedčenia centrálnych bankárov"), ktoré mesačník udeľuje každoročne od roku 1994, bol vlani osobitný dôraz klásť na výsledky, s akými jednotliví centrálni bankári dokázali previesť svoje krajiny najhoršou finančnou krízou od 30. rokov.

O tom, kto Tůmu nahradí, sa dlho špekulovalo v médiách. Hlavnými "favoritmi" boli súčasný viceguvernér ČNB Singer a Mojmír Hampl. V uvažovanej nominácii boli aj ďalší členovia bankovej rady, napríklad Pavel Řežábek, ktorý má podľa informácií českých HN názorovo najbližšie k prezidentovi Klausovi. V hre bol aj dlhoročný priateľ a spolupracovník Václava Klausa Jiří Weigl.

Kto je Miroslav Singer

Miroslav Singer (14. mája 1968) vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Prahe a potom získal doktorát na University of Pittsburgh. V 9. rokoch pracoval v Národohospodárskom ústave Akadémie vied ČR a Centre pre ekonomický výskum a doktorandské štúdium UK. Od polovice 90. rokov pôsobil ako hlavný ekonóm Expandia Finance, neskôr ako riaditeľ Expandia Holdingu. Okrem iného pôsobil v dozorných radách či predstavenstvách niekoľkých spoločností, bol členom redakčnej rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe. V ČNB pôsobí od 13. februára 2005.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:41