StoryEditor

Grécko vie, ako z krízy von. Zatiaľ však mlčí

14.01.2010, 18:00
Autor:
halhal
Grécka vláda vo štvrtok predstavila ciele trojročného krízového plánu reformy verejných financií a zníženia obrovského rozpočtového deficitu, zatiaľ však neoznámila, ako to chce dosiahnuť (na snímke grécky minister financií George Papaconstantinou).

Vláda si naplánovala, že deficit rozpočtu do roku 2012 zníži na 2,8 percenta HDP. Ešte vlani pritom schodok dosahoval 12,7 percenta HDP.

Drastické škrty nebudú

Rozpočtový deficit sa má znížiť do roku 2012 na 2,8 percenta hrubého domáceho produktu z vlaňajších 12,7 percenta. Finančné trhy však vláda náčrtom plánu nepresvedčila.

"Naše úsilie v najbližších troch rokoch bude rozhodujúce pre to, akým smerom sa krajina vydá," povedal premiér Jorgos Papandreou. "Ciele sú dosiahnuteľné, sme schopní to dokázať," dodal.

Grécka ekonomika drastickým znižovaním deficitu podľa vlády príliš postihnutá nebude. Po minuloročnom poklese a tohtoročnej stabilizácii má HDP už budúci rok vzrásť o 1,5 percenta a v roku 2012 rásť tempom 1,9 percenta.

Minister financií Jorgos Papakonstantinu uviedol, že deficit sa bude tento rok znížovať o plné štyri percentuálne body na 8,7 percenta HDP. V roku 2011 má podľa plánu klesnúť na 5,6 percenta HDP av roku 2012 dosiahne ciele ďalším znížením o 2,8 percentuálneho bodu.

Trh aj experti: Nič nového pod slnkom

Analytici hovoria, že v načrtnutých obrysoch plánu nie je v zásade nič nové, a že investori potrebujú podrobné informácie, ako ciele dosiahnuť. Čo sa týka dnešných predpovedí, ekonómovia vidia rozpor medzi ambicióznym znižovaním deficitov a pomerne optimistickým odhadom rastu ekonomiky. Drastické krátenie výdavkov totiž často vedie k hospodárskemu poklesu.

Nízky vplyv vyhlásenia gréckych predstaviteľov sa prejavil aj na finančných trhoch, ktoré zostali skeptické. Prirážka k výnosom gréckych štátnych dlhopisov voči nemeckým sa počas televízneho vysielania vládnej tlačovej konferencie zvýšila o približne 0,1 percentuálneho bodu na 2,7 bodu, uviedla agentúra Reuters. Na nové maximum vystúpili aj náklady poistenia gréckych dlhopisov proti insolvenci.

Podľa Bena Maya z firmy Capital Economics tento rok grécka ekonomika zaznamená pokles o dve percentá a v roku 2011 ďalej klesne. "Nie je pravdepodobné, že by deficit klesal tak prudko, ako si oni myslia. Keby sa však vláda snažila splniť svoje ciele za každú cenu, mohlo by to vyvolať veľmi hlbokú a vážnu recesiu. Je to rozhodne veľmi škaredá situácia," povedal May.

Patrí Grécko ešte do EÚ?

Grécko sa dostalo do ťažkých finančných problémov kvôli prudkému zvýšeniu deficitu, ktorého pravú výšku oficiálnej štatistiky donedávna skrývali. Vláda má svoj plán v piatok predložiť EÚ. Minulý týždeň Grécko navštívila únijná delegácia a Brusel vyzval Atény, aby sa zamerali skôr na štrukturálne škrty vo výdavkoch ako na jednorazové zvyšovanie daní. Objavujú sa pochybnosti o zotrvaní Grécka v eurozóne a krajiny EÚ začali kvôli hrozbám spoločnej meny tlačiť Atény k razantným krokom.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že verejnosť by tvrdé úsporné opatrenia prijala za predpokladu, že náklady budú rozdelené rovnomerne. Objavujú sa však varovné známky nepokoja, najmä zo strany tradične militantných odborov. Tie odmietajú akékoľvek znižovanie výdavkov, ktoré by zasiahli verejnosť, a od 10. februára proti nim chcú začať štrajkovať.

Minulý mesiac sa Aténam prudko zvýšili náklady na obsluhu dlhu, keď úverový rating krajiny znížili všetky tri svetové ratingové agentúry. Ku gréckemu stavu verejných financií sa vo štvrtok vyjadrila ratingová agentúra Moody's, ktorá predpovedá Grécku a tiež Portugalsku pomalú smrť v prípade, že výrazne nezmení svoj prístup k dlhu.

"Tieto ekonomiky budú platiť stále viac zo svojho bohatstva na splátkach dlhu a na rastúce prémie za riziko ako odmenu investorom, aby tí boli naďalej ochotní držať ich dlhové papiere," uvádza Moody's Investor Service v správe. Aj keď sa podľa Moody's tieto dve krajiny a ich meny spomínanemu scenáru stále môžu zabrániť, Portugalsko má podstatne viac času so svojim negatívnym výhľadom na udržanie ratingu na stupni Aa2, ako Grécko, ktorému podľa Moodys v tomto smere už veľa nezostáva.

"Agentúra Moody's je jedinou z hlavných ratingových agentúr, ktorá po znížení 22. 12. minulého roka udržiava rating Grécka v zóne A, dva stupne nad hodnotením S & P a Fitch a päť stupňov nad neinvestičným pásmom. To je kľúčové napríklad pre prístup k financovaniu zo strany ECB ," uviedol server Patria Online.

www.ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:59